Ekorodzice

+ Rozpocznij nowy wątek
katia (postów: 30)
20 punktów
2011.10.12 17:32

Przepisy na drinki bezalkoholowe

Wśród gości bardzo często zdarzają się osoby, które nie piją alkoholu, więc warto pomyśleć o alternatywie. Nie każdy pije colę, czy wodę mineralną gazowaną. Mnie bardzo irytuje jak ktoś robi wytworne drinki dla reszty a mi wciska to gówno, którego nie pijam. Wychodzę po 4 godzinach spragniona... Pod spodem kilka moich propozycji na drinki bezalkoholowe. Chętnie też skorzystam z waszych patentów na udaną bezalkoholową imprezę...
Więcej wpisów: 7
wesoly_romek (postów: 123)
20 punktów
2011.09.28 11:38

Kawa z żołędzi

Nie wiem, czy ktoś z was praktykował tego typu oryginalny napój, ale ja ostatnio spróbowałem od babeczki u której spaliśmy w Szczecinie i ciągle myślę o tym smaku. Niestety Pani ta nie ma komórki. Wysłałem list, ale może to potrwać, jeśli odpisze... Próbowałem dostać gdzieś gotowe sproszkowane żołędzie, ale w okolicy nikt o jadalnych żołędziach nie słyszał. Podobno te co rosną koło nas są trujące... Teraz sam zacząłem się wahać.. Czy do picia jest specjalna odmiana żołędzi? Jak je trzeba przygotować, żeby były smaczne i nieszkodliwe, a może da się je kupić już obrobione np. w internecie?
Więcej wpisów: 4

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Więcej wpisów:
Renata.Ch. (postów: 381)
60 punktów
2011.09.19 17:02

Guma do żucia

Jak to jest z nią naprawdę? Niektórzy zalecają żuć po każdym posiłku, inni przekonują, że szkodzi szczęce i żuchwie. Kto ma rację?
Więcej wpisów: 10
inzynierka (postów: 218)
43 punktów
2011.09.19 09:16

Warzywa na zupę ze słoika

Usłyszałam o kolejnym sposobie na przechowywanie warzyw. Starta mieszanka jarzyn na zupę, zasypywana solę i do słoika- tylko nie znam proporcji. Może któraś z Was zna ten sposób? Kusi mnie to rozwiązanie, bo w zamrażalniku mam mało miejsca, a w naszej wilgotnej piwnicy trudno przechować marchewkę w piasku. suszone warzywa zaś musiałabym trzymać w naszej maciupkiej kuchni.
Więcej wpisów: 1
edymal (postów: 50)
20 punktów
2011.09.14 14:42

mleko roślinne, migdałowe

jest na portalu kilka przepisów na mleka roślinne, z których chętnie korzystam. Mam do was pytanie tylko jak mielić na pył migdały? w czasie mielenia z części robi się zbita masa, gdy inne podskakują w najlepsze. namaczam je na noc w wodzie. Rano obieram i zostawiam do ususzenia. A wieczorem próbuję zmielić - ale właśnie tak. Dodając w całości np do kaszy jaglanej - mielę razem ale wtedy muszę przecedzać przez sitko bo migdały jak piasek czuć.
Więcej wpisów: 5
Renata.Ch. (postów: 381)
60 punktów
2011.08.26 20:03

Sposoby na wykorzystanie ,,resztek"

Ziemniaki z obiadu, resztka zeschniętego sera albo makaron. Wyrzucić szkoda, ale na szczęście można wyczarować pyszne dania. Wrzucajcie przepisy!
Więcej wpisów: 6
madzioch (postów: 173)
40 punktów
2011.08.23 17:59

dzikie rośliny do jedzenia

jestem ciekawa czy ktoś z was jest smakoszem dzikich roślin prosto z łąki tudzież lasu:), nie chodzi o jagody:). ja zafascynowałam się jakiś czas temu książką dr. Łukasza Łuczaja. narazie jadłam tylko pokrzywę( ale to juz od lat), dziką marchew, szczaw. czy ktoś próbował coś ekstremalnie dzikiego?
Więcej wpisów: 23
Renata.Ch. (postów: 381)
60 punktów
2011.08.11 12:44

Herbata

Obok kawy najpopularniejszy napój w naszym kraju. Czarna, ,,kolorowa" :) albo owocowa. Ja osobiście nie wyobrażam sobie poranka bez kubka zielonej herbaty. Tymczasem ostatnio trafiłam na porady, jak dobrze zaparzyć napój. 1. Wodę, którą zalewamy wysuszone liście, gotujemy tylko raz. Herbata będzie wówczas smaczniejsza. 2. Podczas zaparzania przykrywamy czajniczek, by napar zachował naturalne aromaty. 3. Po ok. 3 minutach parzenia przelewamy napój z czajniczka do filiżanek. Herbata dłużej parzona będzie miała cierpki smak. 4.Gdy wybieramy herbatę w saszetkach, lepiej ich nie wyciskać przy zaparzeniu. To zepsuje smak napoju. A wy jaką preferujecie herbatę? Może znacie jakieś inne rady, by napój był smaczny?
Więcej wpisów: 13
malinka (postów: 9)
20 punktów
2011.07.22 20:17

Mrożonki

W tym roku chce pomrozić trochę warzyw na zimę. Zamroziłam już marchewkę z groszkiem, ogórki na mizerie, natkę pietruszki. Dziś chciałam mrozić bób, ale nie wiedziałam czy można, spr w necie i się okazało, że niektóre warzywa przed mrożeniem należy blanszować, m.in. bób, choć opinie tez były różne. A wy mrozicie warzywa? jak tak to jak?
Więcej wpisów: 8
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne