Ekorodzice

edymal (postów: 50) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.09.14 14:42
jest na portalu kilka przepisów na mleka roślinne, z których chętnie korzystam. Mam do was pytanie tylko jak mielić na pył migdały? w czasie mielenia z części robi się zbita masa, gdy inne podskakują w najlepsze.
namaczam je na noc w wodzie. Rano obieram i zostawiam do ususzenia. A wieczorem próbuję zmielić - ale właśnie tak.
Dodając w całości np do kaszy jaglanej - mielę razem ale wtedy muszę przecedzać przez sitko bo migdały jak piasek czuć.
mamaga (postów: 231) Użytkownik portalu
46 punktów
2011.09.14 23:40
Myślę, że taki zachowanie się migdałów jest normalne...poprostu migdały są "oleiste" podobnie będzie robić się z sezamem, słonecznikiem, orzechami włoskimi, ziemnymi itp. I nie wiem czy można to jakoś obejść...Mieląc sezam - dodaję trochę oleju wtedy lepiej się mieli i powstaje gładka masa; tak samo gdy robię masło orzechowe z orzeszków ziemnych...
www.plachaart.blogspot.com
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
edymal (postów: 50) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.09.17 19:20
mielę w młynku do kawy. Bo w blenderze to podskakują mi jak robię mniejszą porcję.
edymal (postów: 50) Użytkownik portalu
20 punktów
2012.03.30 13:53
Już wyspecjalizowałam się w robieniu mleka jaglano - migdałowego :)
Chciałabym spróbować owsianego - ale jakoś kojarzy mi się bardziej "klejąco"...
Jak wy takowe mleczko robicie?
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne