Ekorodzice

ADMIN (postów: 688) Administrator portalu
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
madzioch (postów: 173) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.09.22 13:11
nie wiem, czy żurawina błotna to to samo co normalna z lasu, ale jeśli tak to mam przepis na  mieszankę wzmacniającą odporność. zemleć kilogram żurawiny, kg miodu i 10 ząbków czosnku, wymieszać, trzymać w lodówce, zażywać 2 łyżki stołowe dziennie na wzmocnienie odporności, działa! nalewka z pigwy mojej teściowej: 10 szt pigwy, pokroić , wydłubać pestki, zasypać  cukrem warstwowo, dość dużo, po rozpuszczeniu cukru po 7 dniach odlać sok, dodać wódki tyle co soku, po 2 tyg dodać 1 kieliszek spirytusu. z dzikiej róży moja mama robiła po prostu dżem, z mała ilością cukru, bardzo dobry.
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
madzioch (postów: 173) Użytkownik portalu
40 punktów
2011.09.23 12:51
niestety nie znam
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.09.25 14:42
A pieczonych jabłek z żurawiną próbowałyście? Są przepyszne.

Składniki na 4 porcje:
4 nieduże jabłka,
1 kromka chleba
8 łyżek żurawiny
4 łyżki miodu

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z  korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i  dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie. Na dno każdego wgłębienia w  jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba .Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut).Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące.


Na konfiturę z pigwy tez mam przepis

Składniki: (na dwa- trzy słoiczki):
1 kg owoców pigwy
2 szklanki cukru (można mniej, zależy jak kto lubi)
pół szklanki wody

Pigwę kroimy na pół i wydłubujemy pestki. Potrzebny jest ostry nóż, bo pigwa jest bardzo twarda. Drobno siekamy, umieszczamy na patelni, zasypujemy cukrem, wodą i wstawiamy na ogień. Podsmażamy, aż puści sok i będzie ciemno pomarańczowa. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i kładziemy do góry dnem

Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.09.26 16:40
To zależy jak kto lubi, bo nadadzą się praktycznie każde, tylko muszą być niezbyt duże. Renety są raczej twarde, ale podczas pieczenia powinny zmięknąć.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne