Ekorodzice

+ Rozpocznij nowy wątek
enigma (postów: 706)
131 punktów 131 punktów
2011.05.22 23:01

eko-cukierki

Znacie jakieś przepisy na cukierki (słodycze) domowej roboty - takie, żeby nie były za słodkie, a żeby jednak dało się nimi zastąpić "kupne" słodycze.
Więcej wpisów: 11
anne67 (postów: 75)
20 punktów
2011.05.11 20:57

Kozie mleko

Kupilam aparat do robienia bialego sera i jogurtu. Na poczatku robilam to z mleka od krowy (bio) i udalo mi sie kupic mleko kozie ! Znalazlam ferme hodowlana koz i na probe kupilam 1 litr i wlasnie moj pierwszy jogurt jest w lodowce w celu ostudzenia. Podobno mleko krowie jest nie wskazane !
Więcej wpisów: 9
wielodzietna (postów: 332)
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2011.04.29 13:56

Jak zrobić masło?

Dostałam litr mleka od krowy i postanowiłam zrobić masło. Odstawiłam mleko w garnku żeby zrobiła się śmietana ( leży już 3 dzień) i co dalej? Mam to w blenderze zmiksować, czy coś filtrować? Ma któraś doświadczenie?
Więcej wpisów: 4

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Więcej wpisów:

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane

Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Więcej wpisów:
zeberka (postów: 166)
41 punktów
2011.03.09 15:06

Na czym polega blanszowanie ziół?

Mam pytanie na czym polega blanszowanie ziół? Mam problem bo wg książki zioła przed włożeniem do torebki mam zblanszować, a kompletnie nie mam pojęcia co to znaczy;d Będę wdzięczna za pomoc!!!
Więcej wpisów: 2
mama_Igorka (postów: 391)
52 punktów
2011.03.06 21:31

Z czego robi sie cukier waniliowy?

Czy wiecie może z czego robi się cukier waniliowy? Mój mąż wkręca mnie że z krowich odchodów ...? Czy cukier waniliowy jest zdrowy, czy tak jak białego trzeba go unikać? Uwielbiam dodawać go do latte. Już niedługo znów będę mogła pić kawę i zaczęłam się zastanawiać czy dodawać go dalej czy nie...
Więcej wpisów: 5
hetmanka (postów: 222)
40 punktów
2011.02.21 01:37

Podrabiany ryż w Chinach

Przeczytałam ostatnio na innym forum, że Chińczycy podrabiają ryż. Wg opublikowanego ostatnio raportu wynika, że ryz który jemy to nie ryż ale zlepek ziemniaków, batatów, tworzyw syntetycznych i żywic przemysłowych... teraz już wiem czemu wolę kaszę jaglaną;D
Więcej wpisów: 4
gregona (postów: 309)
331 punktów 331 punktów 331 punktów 331 punktów
2011.01.20 23:31

Yerba mate

Powiem szczerze, że próbuję się do niej przekonać...pije dużo kawy a to niezbyt korzystnie wpływa na ogólne moje samopoczucie, szczególnie, że mam chroniczny niedobór Mg. Dostałam Yerb'e "Nobleza Gaucha" i smakuje hm...jak namoczone pety :/ Mąż nazywa to korzystniej, bo "wywarem z pietruszki". Nie spodziewałam się "kopa" jak po kawie po wypiciu, ale ja wręcz senna się po tym robię. Macie jakieś doświadczenie z tym trunkiem? Może ktoś poleci mi inny rodzaj Yerby?
Więcej wpisów: 16
fiolka (postów: 47)
40 punktów
2010.12.27 14:58

dania z parowaru

Wiadomo, że w parowarze można parować warzywa :) Można też mięso w kawałkach. Ryż, kasza też się da sparować. Czy macie jakieś ulubione przepisy? Nie ukrywam, że otrzymałam parowar i nie do końca wiem jak go wykorzystać. Podzielcie się, jakie pyszności można w takim urządzeniu przygotować?
Więcej wpisów: 9
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne