Ekorodzice

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

02.03.2011, 23:04 Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl
Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne. A po obżarstwie zafundujmy sobie trochę ruchu.
fot. Tłusty Czwartek / fot. freakingnews.com

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła!


Tak brzmi jedno ze staropolskich przysłów sięgających do tradycji Tłustego Czwartku. Jest to ostatni czwartek karnawału. Według chrześcijańskich religii przypomina nam o zbliżającym się Wielkim Poście i kończącym się okresie radowania. Przesąd głosi, że kto tego dnia nie zje pączka, to w przyszłości nie będzie mu się wiodło.

Kiedyś po ostatnim tygodniu „obżarstwa” – gdyż objadano się przez kilka dni tłustymi produktami – następował okres Wielkiego Postu, kiedy ludzie nie spożywali mięsa czy innych tłustych potraw. Był czterdziestodniowy czas oczekiwania. W obecnych czasach „bogate”, tłuste świętowanie sprowadziło się do jednego dnia – czwartku, ale w zamian za to nie przestrzegamy starych tradycji wstrzymywania się od tłustych potraw przez okres Postu.

Do tradycyjnej produkcji pączka używamy mąki, tłuszczu, jaj i drożdży, a następnie poddajemy go obróbce cieplnej – smażymy w głębokim tłuszczu. Czasem stosujemy olej lub po prostu roztopiony smalec.

Średnio w Tłusty Czwartek spożywamy około 2,5 pączka. Biorąc pod uwagę, że pączek przynosi nam ok. 200 do 300 kcal, możemy się spodziewać, że tego dnia spożyjemy o ok. 700 kcal z samych pączków. W dzisiejszych czasach przeciętna kobieta około trzydziestu paru lat, pracująca w biurze i nie mająca zajęć po pracy potrzebuje ok. 1800 – 2000 kcal dziennie. Spożywając 2,5 pączka pokrywa zapotrzebowanie na 25% energii.


Wartości odżywcze

Taki pączek nie przynosi nam żadnych cennych witamin, no może poza witaminami z grupy B, ani ważnych minerałów czy błonnika. Dostarcza natomiast wyrzutu dużych dawek insuliny, które powodują, że szybko opada nam poziom glukozy we krwi, a widząc przed sobą pączka znowu będziemy chcieli sięgnąć po kolejnego po to, by podnieść z powrotem sobie poziom tego cukru w naszym organizmie. Z drugiej zaś strony, jak tu powiedzieć NIE – TŁUSTEMU  PĄCZKOWI  i sprzeciwić się tradycji...


Jakie pączki są najlepsze?

Wybierajmy pączki zdrowsze i mniej kaloryczne czyli:
  1. mniejsze (zasada jest prosta: im mniejszy pączek, tym mniej kalorii),
  2. bez posypek,
  3. bez polewy,
  4. bez nadzienia (wbrew pozorom też jest bardzo kaloryczne),
  5. o rumianej barwie, a nie ciemnobrązowej!
Jeśli uważacie, że paczek bez nadzienia i polewy, to nie pączek, proponuję kompromis: zrezygnujcie tylko z jednej pokusy.


DOBRY PLAN DZIAŁANIA

Skoro zamierzamy nagrzeszyć podczas Tłustego Czwartku, możemy od razu zastanowić się, jak odkupimy swoje winy. Poniżej przedstawiam zestawienie spalania kalorii dla osoby ważącej około 60 kilogramów. Dobrze dostosowany wysiłek fizyczny i odpowiedni czas jego trwania nie pozwoli na odkładanie się tłuszczyku z pączków w naszym ciele.


Rodzaj aktywności fizycznej
Liczba spalonych kalorii na godzinę
Jogging
500-600 kcal/h
Nornic walking
270-300 kcal/h
Pływanie na basenie
400-500 kcal/h
Jazda na rowerze 270-300 kcal/h
Tenis 350-400 kcal/h
Narty 400 kcal/h
Rolki 380-420 kcal/h

W zdrowym ciele, zdrowy duch!


Zobacz przepis na pączki dla dzieci bez jaj i mleka.


Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"