Ekorodzice

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

26.11.2013, 14:32 Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl
Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach.

fot. groch z kapustą


  • 250 g grochu białego                                                   Czas przygotowania: ok. 1 godziny
  • 750 g kiszonej kapusty                                                 Moczenie: 12 godzin
  • Duża cebula                                                                Ilość porcji: 6-8
  • Łyżka kminku                                                              Wielkość porcji: 150-200 g
  • Pół łyżeczki mielonej papryki                                         Kaloryczność potrawy: 100 g= 100 kcal
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

    1. Umyty groch namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić, zalać przegotowaną wodą, ugotować, pod koniec gotowania posolić. 

    2. W płaskim rondlu rozgrzać olej. Kapustę usiekać, włożyć do rondla, dodać kminku, zalać wrzątkiem – tak aby woda przykryła kapustę, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 40-50 minut. 

    3. Usiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z ognia, posypać papryką. 

    4. Odcedzony groch połączyć z kapustą i cebulą, wymieszać, chwilę poddusić razem, doprawić do smaku.

    WAŻNE: Aby potrawa była łatwiej strawna należy pamiętać o dodaniu kminku! 



    Zobacz pozostałe porady

    Zupa migdałowa

    Zupa migdałowa

    O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
    Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

    Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

    Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
    Jak gotować w parowarze?

    Jak gotować w parowarze?

    Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »
    Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

    Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

    Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »
    Sałatka z fetą i kiełkami

    Sałatka z fetą i kiełkami

    Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski. SMACZNEGO! ... więcej »

    Zieloni eksperci

    Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"