Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania tego sprzętu w każdej kuchni, a w szczególności tej „eko”. Wytłumaczę też, dlaczego jedzenie potraw z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia.
fot. www.sxc.hu
Na początek parę słów o
budowie parowaru. Składa się on z kilku elementów:
- Spód parowaru to podstawka, do której wlewa się odpowiednią ilość wody, po to by pod wpływem temperatury wytworzyła się z niej para.
- Następnie są pojemniki na żywność – najczęściej plastikowe i przezroczyste, by lepiej obserwować proces przygotowywania potrawy.
- Ostatnia część składowa tego urządzenia – pokrywa.
Zastosowanie parowaru w kuchni – jedzenie z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia:
- Mniejsze straty witamin i składników mineralnych.
W tradycyjnym gotowaniu spora część składników mineralnych, jak i witamin rozpuszczalnych w wodzie takich jak: witaminy z grupy B, C wydostaje się do wody, jest jakby wypłukiwana przez nią. Parowanie produktu powoduje znacznie mniejsze ich straty.
- Mniejsza ilości tłuszczu dodawanego do posiłku – a można w ogóle go nawet pominąć.
- Mniejsza ilość dodawanej soli.
-
Zachowanie jej koloru, smaku, aromatu i struktury – produkty nie są rozgotowywane.
- Gotowanie w parowarze jest uniwersalne.
Można w nim przyrządzić wszystkie produkty takie jak: warzywa, owoce, makarony, ryż, kasze, ryby, mięsa. Istnieją tylko nieliczne wyjątki: np. pomidory.
- Krótszy czas przygotowywania potrawy.
Parowar umożliwia przyrządzanie równocześnie kilku składników potrawy. Ponadto czas poświęcony na obróbkę cieplną jest krótszy z uwagi na temperaturę pary wodnej. Podczas gotowania na parze wartość ta sięga do 120oC, a w wodzie 100 oC.
- Wygoda – nic się nie przypali, nie wykipi, a pojemniki z łatwością można włożyć do zmywarki.
- Możliwość odgrzewania potraw, nawet tych, które wcześniej były przygotowane metodą tradycyjną.
Metoda gotowania za pomocą pary głównie jest zalecana osobom, które dbają o dietę ze względu na figurę, zdrowie i urodę. Charakteryzuje się ona tym, że jest lekkostrawna, a przy tym niskokaloryczna i pomaga w walce z wysokim ciśnieniem. Należy też zwrócić uwagę na fakt, że jest to idealny sposób na przygotowywanie dań maluszkom!
Kilka wskazówek na temat przygotowywania dań w parowarze:
Bardzo istotna jest kolejność układania produktów w pojemnikach. Najbliżej źródła wytwarzania pary powinny znaleźć się produkty, które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej, czyli w przypadku planowania obiadu składającego się m.in. z mięsa, to ono powinno się tam znaleźć. Dopiero potem pozostałe składniki dania, czyli przykładowo: ryż, a nad nimi brokuły.
Nie należy potraw solić. Para, która przenika przez tkanki produktu, umożliwia uwalnianie z niego jej naturalnej zawartości. Zaleca się dosalanie na talerzu, po to by uniknąć przesolenia potrawy. Warto natomiast sięgnąć po zioła: świeże lub suszone i zastosować je bezpośrednio na produkty, jak i do wody. Ich aromat znacznie podkreśli aromat potrawy, a nasze organizmy wesprze w trawieniu.
Gdy gotujemy rybę na specjalną okazję, to do wody można dodać białego wytrawnego wina. Rybę można także od razu skropić sokiem z cytryny.
Należy pamiętać o tym, by w pojemniku nie układać produktów zbyt ciasno. W każdym zestawie powinna znaleźć się żywność w jednakowych kawałkach. Jeśli jest możliwe to jak najmniejszych. Zapewni to odpowiednią przestrzeń do krążenia pary wodnej.
Należy pamiętać, by jak najrzadziej podnosić górną pokrywę, gdyż powoduje to duże straty pary, a przez to wydłuża się proces gotowania.
Jak przy każdym posiłku warto jest na kilka godzin przed gotowaniem doprawić odpowiednimi przyprawami mięso, drób, ryby, gdyż pomaga to w uzyskaniu wilgoci i kruchości.
Jeśli nie masz pomysłu na potrawę z parowaru, spróbuj przetestować mój przepis na RYBĘ Z GRUSZKAMI.