Ekorodzice

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Autor: przepis naszej użytkowniczki: mamaga 2011.03.02, 18:02
Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością masła. A najbardziej zadowolone będą mamy małych alergików uczulonych na mleko i jaja.

fot. bezglutenowe pączki


Czego potrzebujesz?
  • 1 kg mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g oleju lub 150 g tłuszczu (margaryna bezmleczna) –  zamiast  smalcu, który dodawały nasze babcie
  • 1/2 l wody
  • 50 g drożdży
  • paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 łyżki spirytusu lub octu – aby pączki nie nasiąkały tłuszczem


Jak zrobić?
  1. Drożdże rozmieszać z małą ilością letniej wody z dodatkiem cukru (1 łyżka).

  2. Wlać resztę wody, dodać mąki tyle aby zrobić rozczyn gęstości śmietany.

  3. Gdy podrośnie, dodać olej (1/2 szklanka) utarty z cukrem oraz resztę mąki, sól.

  4. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać 100g oleju (lub roztopionego tłuszczu).

  5. Wyrobić i na koniec dodać spirytus bądź ocet. Wymieszać zostawić do wyrośnięcia.

  6. Formować pączki i smażyć.


Z przepisu mogą spokojnie skorzystać osoby uczulone na jajka i mleko. Niestety, przepis nie jest dla glutenowców... Ale może warto pomyśleć o jakiejś mące bez glutenu?

SMACZNEGO!

Przepis został przetestowany przez naszą użytkowniczkę mamagę oraz jej dzieci:) 



Zastanawiasz, ile Cię będzie kosztować pączkowa przyjemność?
Koniecznie przeczytaj:
Tłusty Czwartek: jakie paczki są najlepsze?




Tagi: alergicy   bez   bez   białkowa   dieta   dzieci   ekosłodycze   jaj   kuchnia   mleka   pączki   skaza   zdrowa  

Przeczytaj także:

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »
Budyń domowej roboty

Budyń domowej roboty

Budyń to doskonała przekąska między posiłkami. Nie mam zaufania do tych kupnych, więc przygotowuję go sama. W internecie znajdziecie wiele przepisów na budyń domowej roboty, zaprezentuję Wam mój ulubiony. ... więcej »
Domowy chleb

Domowy chleb

Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
05.07.2014 11:56 - siosto
Na słodko najlepsze są faworki http://wysmienity.pl/faworki/
{opis}
26.02.2014 10:23 - gregona
Bezglutenowe są na smakoterapia http://smakoterapia.blogspot.com/2013/02/niezwyke-paczki-dla-niezwykych-smakoszy.html
{opis}
25.02.2014 13:48 - mama_Igorka
Jakby zmienić mąkę na jakąś bezglutenową tez wyjdzie?
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów