Ekorodzice

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Autor: przepis naszej użytkowniczki: mamaga 2011.03.02, 18:02
Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością masła. A najbardziej zadowolone będą mamy małych alergików uczulonych na mleko i jaja.

fot. bezglutenowe pączki


Czego potrzebujesz?
  • 1 kg mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g oleju lub 150 g tłuszczu (margaryna bezmleczna) –  zamiast  smalcu, który dodawały nasze babcie
  • 1/2 l wody
  • 50 g drożdży
  • paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 łyżki spirytusu lub octu – aby pączki nie nasiąkały tłuszczem


Jak zrobić?
  1. Drożdże rozmieszać z małą ilością letniej wody z dodatkiem cukru (1 łyżka).

  2. Wlać resztę wody, dodać mąki tyle aby zrobić rozczyn gęstości śmietany.

  3. Gdy podrośnie, dodać olej (1/2 szklanka) utarty z cukrem oraz resztę mąki, sól.

  4. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać 100g oleju (lub roztopionego tłuszczu).

  5. Wyrobić i na koniec dodać spirytus bądź ocet. Wymieszać zostawić do wyrośnięcia.

  6. Formować pączki i smażyć.


Z przepisu mogą spokojnie skorzystać osoby uczulone na jajka i mleko. Niestety, przepis nie jest dla glutenowców... Ale może warto pomyśleć o jakiejś mące bez glutenu?

SMACZNEGO!

Przepis został przetestowany przez naszą użytkowniczkę mamagę oraz jej dzieci:) 



Zastanawiasz, ile Cię będzie kosztować pączkowa przyjemność?
Koniecznie przeczytaj:
Tłusty Czwartek: jakie paczki są najlepsze?




Tagi: alergicy   bez   bez   białkowa   dieta   dzieci   ekosłodycze   jaj   kuchnia   mleka   pączki   skaza   zdrowa  

Przeczytaj także:

Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
05.07.2014 11:56 - siosto
Na słodko najlepsze są faworki http://wysmienity.pl/faworki/
{opis}
26.02.2014 10:23 - gregona
Bezglutenowe są na smakoterapia http://smakoterapia.blogspot.com/2013/02/niezwyke-paczki-dla-niezwykych-smakoszy.html
{opis}
25.02.2014 13:48 - mama_Igorka
Jakby zmienić mąkę na jakąś bezglutenową tez wyjdzie?
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów