Danie z parowaru – Ryba z gruszkami
Autor: mgr inż. Joanna Koszewska
2010.11.24, 13:01
Przed Wami przepis na danie z parowaru – pyszny duet rybę z gruszkami. Oto przykład szybkiego, pożywnego i rodzinnego obiadku, który znakomicie smakuje z parowaru.
fot. www.sxc.hu
Składniki:
1 duży filet białej ryby
0,5 cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 gruszki
szczypta soli
Przygotowanie:
Jedną z gruszek należy obrać cienko ze skórki, tak by nastąpiły jak najmniejsze straty witamin, a następnie zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach.
Przyrządzić sos z oleju, soku cytryny i przypraw, a następnie polać nim filet rybny.
Pokrojoną w cienkie paseczki skórkę cytrynową umieścić na rybie, na którą nałożyć łyżeczką startą gruszkę.
Całość umieścić w pojemniku i przechowywać w lodówce przez ok. 3 godziny.
Po tym okresie drugą gruszkę przekroić na pół . Każdą z otrzymanych części obłożyć filetem. Można użyć wykałaczkę do spięcia w całość.
Tak przygotowaną potrawę ułożyć w parowarze i gotować przez ok. 15 minut . Smacznego!
Przeczytaj także:
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby
Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i...
więcej »
Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY
Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara...
więcej »
Koktajle warzywno-owocowe – pomysł na zdrową dietę
Od około dwóch lat w Polsce panuje moda na koktajle i smoothie. Ten sposób podawania posiłków często stosowany jest w dietach odchudzających, ale jest też bardzo ciekawą opcją podawania owoców i warzyw małym niejadkom. ...
więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido
Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu...
więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura
Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!...
więcej »