Danie z parowaru – Ryba z gruszkami
Autor: mgr inż. Joanna Koszewska
2010.11.24, 13:01
Przed Wami przepis na danie z parowaru – pyszny duet rybę z gruszkami. Oto przykład szybkiego, pożywnego i rodzinnego obiadku, który znakomicie smakuje z parowaru.
fot. www.sxc.hu
Składniki:
1 duży filet białej ryby
0,5 cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 gruszki
szczypta soli
Przygotowanie:
Jedną z gruszek należy obrać cienko ze skórki, tak by nastąpiły jak najmniejsze straty witamin, a następnie zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach.
Przyrządzić sos z oleju, soku cytryny i przypraw, a następnie polać nim filet rybny.
Pokrojoną w cienkie paseczki skórkę cytrynową umieścić na rybie, na którą nałożyć łyżeczką startą gruszkę.
Całość umieścić w pojemniku i przechowywać w lodówce przez ok. 3 godziny.
Po tym okresie drugą gruszkę przekroić na pół . Każdą z otrzymanych części obłożyć filetem. Można użyć wykałaczkę do spięcia w całość.
Tak przygotowaną potrawę ułożyć w parowarze i gotować przez ok. 15 minut . Smacznego!
Przeczytaj także:
Orzechowe batoniki
To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować...
więcej »
Smażony bakłażan
Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego...
więcej »
Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok
Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców...
więcej »
Wegańska pasta do chleba
Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika.
więcej »
Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy
Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole...
więcej »