Danie z parowaru – Ryba z gruszkami
Autor: mgr inż. Joanna Koszewska
2010.11.24, 13:01
Przed Wami przepis na danie z parowaru – pyszny duet rybę z gruszkami. Oto przykład szybkiego, pożywnego i rodzinnego obiadku, który znakomicie smakuje z parowaru.
fot. www.sxc.hu
Składniki:
1 duży filet białej ryby
0,5 cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 gruszki
szczypta soli
Przygotowanie:
Jedną z gruszek należy obrać cienko ze skórki, tak by nastąpiły jak najmniejsze straty witamin, a następnie zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach.
Przyrządzić sos z oleju, soku cytryny i przypraw, a następnie polać nim filet rybny.
Pokrojoną w cienkie paseczki skórkę cytrynową umieścić na rybie, na którą nałożyć łyżeczką startą gruszkę.
Całość umieścić w pojemniku i przechowywać w lodówce przez ok. 3 godziny.
Po tym okresie drugą gruszkę przekroić na pół . Każdą z otrzymanych części obłożyć filetem. Można użyć wykałaczkę do spięcia w całość.
Tak przygotowaną potrawę ułożyć w parowarze i gotować przez ok. 15 minut . Smacznego!