Wyniki wyszukiwania:
Moczopędny humor
To nie jest wcale żart! Za pomocą analizy moczu lekarze w Tybecie od wielu wieków sprawdzają "humory" swoich pacjentów. A na podstawie wyników badań zlecają im odpowiednią dietę. Sprawdź, w...
więcej »
Jak zdrowo i regularnie żywić dzieci? - dla zapracowanych - Maczfit
Za mamusię, za tatusia, za babcię, za dziadka… Niestety – nie każdego małego niejadka da się w ten sposób przekonać do zjedzenia posiłku do końca albo w ogóle do jedzenia....
więcej »
Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci
Przyprawa ta stanowi klucz do sukcesu każdego ceniącego się kucharza. Wystarczy jej szczypta, by potrawa zmieniła się w wykwintne danie. Znano ją już w czasach antycznych. Faraonowie i cesarze rzymscy...
więcej »
Wodorosty w diecie dzieci
Wodorosty są świetnym dodatkiem do diety i zastrzykiem witaminowo – minerałowym zwłaszcza dla niejadków i wegetarian. Dzieciom można je już wprowadzić bezpiecznie po 10 miesiącu życia, a właściwie w momencie,...
więcej »
Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA
Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach.
więcej »
Odżywianie wg Pięciu Przemian
Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne spożywanie pokarmu to...
więcej »
Zdrowe potrawy wigilijne
Święta to piękny czas, gdzie w domu pachnie świeżą choinką, porządkami, wypiekami, prezentami, a za oknem widać opadające białe płatki śniegu. Niedługo rozlegnie się dzwonek do drzwi i przyjadą do...
więcej »
Jakie garnki są najlepsze?
Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki...
więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby
Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie,...
więcej »
BABY-LED WEANING (BLW) w praktyce
Poza książkową wiedzą i opiniami specjalistów liczy się także praktyka, która często jest dużo ważniejsza niż sterta suchych faktów . Dziś postawimy na doświadczenie – oddamy głos mamom na co...
więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA
Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to...
więcej »
Wiosna w kuchni pięciu przemian Anna Czelej
Gotowanie według Pięciu Przemian rządzi się pewnymi prawami i regułami. Wielokrotnie słyszałam, że tego typu kucharzenie jest zbyt czasochłonne i nie warte całego zachodu. Niewiele myśląc, postanowiłam sama spróbować. Niezastąpiona...
więcej »
Sery a ciąża Listerioza
Odpowiednio dobrane sery w codziennej diecie są polecane ze względu na doskonałe źródło wapnia i białka. Niemniej jednak niektóre sery nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Wynika to...
więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały
Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region,...
więcej »
Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!
Wokół amerykańskiej diety narosło wiele stereotypów. Kojarzona z niezdrowymi, szybkimi przekąskami, nie ma zbyt wielu sympatyków w środowisku ekologicznych rodziców. Czy strach przed amerykańskim menu jest uzasadniony? Wystarczy poszerzyć swą...
więcej »