Ekorodzice

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Autor: Joanna Koszewska 2013.11.27, 12:27

Śledź i brzoskwinia? To można jeść razem? Te pytania zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para...

fot. śledź i brzoskwinia

  • 2 filety śledziowe                                                            Czas przygotowania: ok. 10 minut
  • 1 czerwona cebula                                                          Kaloryczność potrawy: 100 g = 120 kcal
  • Sok z cytryny                                                                 Liczba porcji po 50 g: 10 talerzy
  • Posiekana natka pietruszki
  • 1,5 łyżki oliwy
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 3-4 cienkie plasterki cytryny
  • 1 brzoskwinia
  • 1 szczypta ksylitolu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem i lekko posolić. 

  3. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę; ¾ brzoskwini pokroić w cienkie słupki, posypać szczyptą ksylitolu, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z usiekaną natką. 

  4. Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić olejem, wymieszać, lekko schłodzić. Pozostałą brzoskwinię pokroić w cienkie plasterki. Sałatkę przed podaniem udekorować plasterkami brzoskwini i cytryny. 





Komentarzy: 1
{opis}
20.12.2013 11:16 - superbabcia
Musze koniecznie wypróbować. Tylko skąd brzoskwinię znaleźć w grudniu?
W długie weekendy najchętniej:
Wyjeżdżamy z miasta na łono natury tam, gdzie nas poniesie.
Z dużym wyprzedzeniem przygotowujemy wyjazd i plan zwiedzania.
Szukamy dla dzieciaków atrakcji w mieście.
Aktywnie spędzamy czas, np. jeżdżąc na rowerze.
Odpoczywamy w domu przy telewizji
Nie robimy planów – działamy spontanicznie.

Kategorie Blogów