Ekorodzice

Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Autor: Iwona Smęder 2010.01.19, 23:55
Przyprawa ta stanowi klucz do sukcesu każdego ceniącego się kucharza. Wystarczy jej szczypta, by potrawa zmieniła się w wykwintne danie. Znano ją już w czasach antycznych. Faraonowie i cesarze rzymscy lubowali się w tym specjale. A Marek Aureliusz brał nawet kąpiele z jego dodatkiem, bo miał dać mu siłę i wzmocnić ciało. Jednak cudowne właściwości szafranu widoczne są przede wszystkim w kuchni i w tym przypadku obalimy powiedzenie - wszystko złoto, co się świeci.

Szafran to najcenniejsza przyprawa świata i zarazem jedyna, która jednocześnie nadaje potrawie barwę, aromat i smak. Jego nazwa pochodzi od wyrazu az-zafaran o arabskich i perskich korzeniach - oznacza zarówno nitkę, jak i kolor żółty. Pozyskiwanie szafranu z pojedynczo zbieranych słupków krokusa jest niezwykle pracochłonne - na 1 kilogram potrzeba aż 170 tys. kwiatów. Po zbiorze, który odbywa się wcześnie rano, gdy kwiat ledwo się otworzy, suszone są pręciki. W trakcie tego procesu tracą ponad połowę swojej wagi. Mniej więcej po miesiącu nieustannego suszenia szafran jest gotowy do użycia. Nie dziwi więc fakt, że jest to najdroższa przyprawa świata, cenniejsza nawet od złota. Dlatego też jest bardzo często fałszowana, jednak łatwo rozpoznać podróbki, ponieważ nadają potrawie jedynie barwę. Gdy aromat nie jest rozpoznawalny, bardzo prawdopodobne, że użyta została mieszanka sporządzona z nagietka lub ostu. By uniknąć podstępnych oszustów zaleca się kupowanie szafranu tylko w postaci nitek, a nie zmielonego.

Szafran ma ogromne zastosowanie w kuchni. Świetnie nadaje się do urozmaicania potraw z ryżu, drobiu, ryb, stosowany jest także do zup i sosów. Szczególną popularność zyskał w krajach śródziemnomorskich i orientalnych. Wystarczy mała nitka by potrawa nabrała przyjemnego, żółtego koloru, a smak lekko zgorzkniał.

Obecnie za niedościgniony wzór uchodzi szafran z terenów hiszpańskiej La Manchy. Znawcy i smakosze potrafią za kilogram wytwarzanej tam przyprawy zapłacić - bagatela - nawet tysiąc dolarów za kilogram! Swą popularność hiszpański szafran zawdzięcza przede wszystkim zapachowi; pomieszanie grzybów, lukrecji, dymu, pieprzu i drzewa sandałowego stanowi nie lada gratkę dla kulinarnych smakoszy.


UWAGA: Szafran dodany z umiarem podniesie rangę każdego dania. Jednak gdy przesadzimy, sprawi, że potrawa zgorzknieje i nie będzie nadawała się do spożycia!



Źródło: Kuchnie świata, www.kulinaria.foody.pl

Tagi: ciekawostka   drogi   nauka   przyprawa   złoto   szafran  

Przeczytaj także:

Rolkujemy na Dzień Ziemi

Rolkujemy na Dzień Ziemi

Robiliśmy już węża z potarganej pończochy, włóczkową ośmiorniczkę oraz Pana Szyszkę. Teraz na tapetę bierzemy wszelkiego rodzaju rurki. Owijamy je papierem kolorowym i przyklejamy kilka różnobarwnych elementów, czyli robimy zabawki, jakich... więcej »
Sikanie pod prysznicem = oszczędzanie wody

Sikanie pod prysznicem = oszczędzanie wody

Ekolodzy i organizacje środowiskowe zbadały, że jedno naciśnięcie na klozetową spłuczkę, uwalnia aż 12 litrów wody, która w rzeczywistości nadaje się do spożycia. Takie jedno naciśnięcie w krajach dotkniętych suszą mogłoby uratować... więcej »
Drugie wcielenie plastikowej butelki

Drugie wcielenie plastikowej butelki

200 tysięcy ton! Tyle butelek typu PET produkuje się rocznie na świecie. Liczby przerażają nie tylko ekologów. Na jeden z pomysłów ich wykorzystania wpadł kanadyjski producent narzędzi malarskich. W procesie recyklingu powstają m.in. ECO kuwety... więcej »
Ekotornistry w kształcie zwierzaków

Ekotornistry w kształcie zwierzaków

Pierwszy dzień szkoły nie musi być nudny. Wystarczy zaopatrzyć maluchy w ekologiczne plecaki w kształcie zwierzątek, a dobry humor na pewno ich nie opuści. "Zwierzęca" kolekcja tornistrów oprócz aprobaty ekologów, otrzymala również... więcej »
McDonald to samo zdrowie!

McDonald to samo zdrowie!

McDonald, odkąd tylko pojawił się na ulicach polskich miast, zbiera baty od dietetyków i lekarzy za to, że niezdrowy, że uzależnia, że powoduje plagę otyłości u najmłodszych. Jednak zła passa śmieciowego jedzenia może się wkrótce... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »