Ekorodzice

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Autor: Eko Jeż 2016.10.11, 15:26

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji tradycyjnej zazwyczaj podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, czasem z twarogiem bądź ziemniaczanymi kluseczkami. Jednak warto urozmaicić tradycyjny przepis i sięgnąć po nieco egzotyki oraz niecodzienne dodatki. Sprawdź 3 pomysły na zaskakujący barszcz biały!

 Barszcz biały z nutką kokosu 

Niezwykle ciekawe połączenie tradycji z nutką egzotyki kryje w sobie barszcz biały z krewetkami i mleczkiem kokosowym. Na pierwszy rzut oka takie połączenie smaków wydaje się niemożliwe.  Jednak efekt jest niezwykle smaczny, a mieszanka kuchni polskiej i tajskiej przynosi zaskakująco dobre rezultaty. Składniki na tę zupę to: 

  • 1,5 litra wody,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 250 g krewetek,
  • pół papryczki pepperoni,
  • 240 ml mleczka kokosowego,
  • 1 torebka białego barszczu instant,
  • ćwiartka cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju.

Ugotowanie zupy jest bardzo proste. Obrane warzywa należy zalać litrem wody i gotować do czasu aż zmiękną. Instant barszczu trzeba rozpuścić w pozostałej wodzie, a następnie dodać do niego mleczko kokosowe. Tak przygotowaną mieszankę wraz z krewetkami wlewa się do gotującej się zupy. Na łyżce oleju należy usmażyć papryczkę i czosnek, a następnie dodać je do zupy. Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy sokiem z cytryny. I gotowe – barszcz biały można podawać z jajkiem na twardo i rzeżuchą.


Barszcz biały pod pierzynką

Daniem doskonale sprawdzającym się na specjalne okazje jest barszcz biały pod pierzynką z ciasta francuskiego. Ta wykwintna potrawa nie tylko świetnie smakuje, ale także olśniewa widokiem, dzięki czemu zachwyci niejednego gościa. Składniki, które należy przygotować to:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 torebka barszczu białego (w formie instant), 
  • 650 ml zimnej wody,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej,
  • 7 jajek

Pierwszym krokiem w przygotowaniu tej potrawy jest połączenie wody ze śmietanką i dodanie do nich barszczu instant oraz chrzanu. Tak przygotowaną zupę należy rozlać do żaroodpornych miseczek lub bulionówek, a następnie do każdego naczynia dodać pokrojoną kiełbasę oraz wbić surowe jajko. Kolejnym krokiem jest wycięcie z ciasta francuskiego odpowiednich krążków (o średnicy większej niż krawędzie naczynia z zupą) i przykrycie nimi wszystkich miseczek w taki sposób, aby ciasto było przylepione do ścianek. Ciasto należy posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po 30 minutach barszcz biały pod pierzynką można wyjąć z piekarnika i podawać. Zachwyt gości gwarantowany!


Barszcz biały z leśnymi grzybami

Chociaż tradycyjna Wigilia kojarzy się przede wszystkim z barszczem czerwonym, to w wielu rejonach Polski biesiadnicy spożywają w ten wieczór różnorodne zupy przygotowane na bazie leśnych grzybów. Alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej może być więc barszcz biały z grzybami, który świetnie smakuje i doskonale wpisuje się w wigilijną tradycję. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne następujące składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (na przykład borowików i prawdziwków),
  • 2 torebki białego barszczu instant,
  • 1 litr wody, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,     
  • 1 cebula,    
  • 1 łyżka masła.

Oczyszczone i wypłukane grzyby należy zalać pól litrem zimnej wody i odstawić na kilka godzin do namoczenia. Po tym czasie grzyby wkłada się do garnka i zalewa wodą, w której się moczyły, a następnie gotuje się je do czasu aż będą miękkie. Na patelni należy rozgrzać masło i dodać do niego posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby. W tym samym czasie trzeba rozprowadzić barszcz w wodzie i zagotować. Ostatnim krokiem jest dodanie do zupy podduszonych grzybów z cebulką i gotowanie jej przez kolejne pięć minut. Po zdjęciu barszczu z płyty należy dodać do niego śmietanę. Zupę można udekorować natką pietruszki. Smak tak przyrządzonego barszczu białego zachwyci każdego, gdyż łączy w sobie kwaskowatość z tradycyjnym smakiem wywaru z grzybów.

Barszcz biały często bywa utożsamiany z żurkiem, jednak eksperci kulinarni podkreślają, iż różnica pomiędzy dwiema zupami tkwi w zakwasie - prawdziwy barszcz powinien być wykonany z kwasów warzywnych lub owocowych (na przykład z kiszonej kapusty), a nie z zakwasu mącznego. Jednak bez względu na sposób wykonania, barszcz biały zawsze pozostanie jedną z ulubionych, tradycyjnych, polskich zup.



Przeczytaj także:

Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Wśród rodziców pokutuje wiele mitów dotyczących diety przy rozwolnieniu u ich dzieci. Przenoszą na malucha swoje dobre doświadczenie głodówki. Sięgają po specjalne diety np. BART. Czy słusznie? Dowiedz się, czy wystarczy przeczekać rozwolnienie... więcej »
Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Nalewkę na wzmocnienie, sok na przeziębienie, moczopędny napar… Co jeszcze można zrobić z czarnego bzu? Otóż ten niedoceniony krzew, uważany przez niektórych za trujący, może być lekiem na całe zło. Stany zapalne oczu, angina czy zatrucie... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów