Ekorodzice

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Autor: Emilia Lorenc 2011.02.21, 12:53
Wiosna to idealna pora roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i łzy. A w okresie wiosennym ma ona bardzo dużo energii,  dzięki czemu możemy oczyścić swój organizm.


fot. Łukasz Wrzesiński

Mmm... wiosna... już nie możemy doczekać się jej tego roku. Już chcielibyśmy rozpoczynać nasz dzień od poranka, z którym budzi się nowe życie. Nasz wzrok kieruje się w stronę wschodu, gdzie wraz ze słońcem kiełkuje zielona trawa, z pąków na drzewach przebijają się soczyste zielone listki. Na błękitnym niebie szybują rozśpiewane ptaki głoszące cud narodzin bożego stworzenia. Uczucie wiosennego wiatru na twarzy uspakaja nasze wnętrze czego oznaką są płynące z oczu łzy szczęścia


I tak nadchodzi wiosna, gdzie potrzeba i w naszym organizmie odnowy – narodzin z tego, co nagromadziliśmy w czasie zimy. Nasz organizm wymaga oczyszczenia z toksycznych złogów, by mogły płynąć i nasze soki wiosennym przebudzeniem.


Wiosenne wzmacnianie wątroby

  • Jest to proces ściśle związany ze zmianą żywienia i aktywnością fizyczną. Po ciężkich zimowych mięsnych potrawach czy dużej ilości warzyw strączkowych nadszedł czas na lekkie potrawy z warzyw i zbóż, które oczyszczą i przywrócą dynamikę naszemu ciału.

  • Podczas tej pory roku przeważa wiatr, który może nieść zagrożenie wysuszeniem naszego organizmu. Stąd należy używać produktów należących do przemiany drewna, mających charakter ściągający, co pozwoli utrzymać w równowadze nasze soki wewnętrzne. 

  • W czasie wiosny powinno się używać w naszej diecie produktów o smaku kwaśnym.

Produkty należące do przemiany drewna to przede wszystkim:


zboża:
pszenica, orkisz, zielony orkisz
warzywa: świeże młode i zielone warzywa, sałaty, zarodki, kiełki, cukinia, nać pietruszki, szczaw, szpinak, kwaszone warzywa
owoce:
wiśnie pigwa, kwaśne jabłka, agrest, porzeczki, cytryny, poziomki, rabarbar
przyprawy: ocet winny, estragon, melisa, świeże zioła, drożdże
zioła:
krwawnik, hibiskus, babka, sok z brzozy, piwo pszeniczne, sok z porzeczki
mięso: kura, gęś, gołąb, kaczka, wątroba
nabiał:
kwaśna śmietana, jogurty, biały ser, zsiadłe mleko



Tagi: dieta   kuchnia   pięć   przemian   wątroba   zdrowa  


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów