Ekorodzice

Jak gotować kaszę jaglaną?

02.03.2015, 11:16 Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana?

fot. Jak gotować kaszę jaglaną?

PRZED GOTOWANIEM:

Zawsze odmierzoną porcję kaszy wsypujemy na sitko i przelewamy ją dokładnie wrzątkiem. To likwiduje charakterystyczną dla kaszy jaglanej goryczkę. Można też prażyć kaszę na suchej patelni, jednak przelewanie wrzątkiem jest łatwiejsze.

Kasza jaglana PRZEPISY:

Jak przygotować kaszę jaglaną "na sypko"?

  1. Do garnka wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem i zalewamy letnią wodą, w proporcji 1:2 (1 kaszy: 2 wody).
  2. Gotujemy pod przykryciem, aż wygotuje się woda.
  3. Tak przygotowana kaszę, wkładamy “pod pierzynkę”, czyli zawijamy w koc.
  4. Pozwalamy kaszy dochodzić i jest ciepła do czasu, aż użyjemy jej do jakiegoś dania.


Jak przygotować kaszę jaglaną "na miękko" ?

  1. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę sparzoną wrzątkiem w proporcji 1:4 (1 kaszy: 4 wody).
  2. Gotujemy, aż wygotuje się woda.
  3. Kończymy gotowanie, dopiero gdy kasza jest miękka i można z niej zrobić gładką masę. Kasza wzięta w palce ma się rozcierać całkiem, bez grudek czy ziarenek kaszy.

W ten sposób ugotowana kasza idealnie nadaje się  na ciastka czy kulki kokosowe lub do innych przepisów.

SMACZNEGO!


Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"