Wyniki wyszukiwania:
Ekorodzice pytają
Jak się zachować, gdy podczas wycieczki górskiej spotkamy na swej drodze misia? Istnieje różnica, czy spotkanie nastąpi w ciągu dnia czy w nocy, gdy mamy włączoną czołówkę? Niedźwiedź brunatny, bo...
więcej »
Przepis na pączki bez jajek i mleka
Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną...
więcej »
Smażony bakłażan
Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym...
więcej »
Dom, który sam na siebie zarabia. Wybieramy projekt
Coraz więcej rodzin z dziećmi decyduje się na budowę domu energooszczędnego. Nic dziwnego, ponieważ do ogrzewania takiego budynku potrzeba mniej energii, co przekłada się na niższe koszty użytkowania. Oprócz tego...
więcej »
Koji Sushi- coś kwaśnego w Krakowie
Moda na sushi ogarnęła cały świat. Również w Krakowie roi się od barów i restauracji podających ten przysmak. Tylko które miejsce wybrać? Z pomocą przychodzi eko jeż, który odwiedzał krakowskie...
więcej »
Jak zwiększyć przyswajalność witamin z pożywienia?
Szukam inspiracji na potrawy, które zagwarantują lepszą przyswajalność cennych witamin, pierwiastków i minerałów. Czy macie na to wypróbowane sposoby? Mam na myśli łączenie pomidora z oliwą itp.
więcej »
Przypalone mleko
Gdy już mleko się wylało, a kuchnia wypełniła nieprzyjemnym zapachem, zamiast załamywać ręce - weź się do pracy. Płytę kuchenną posyp obficie solą, odczekaj minimum 15 minut, a potem umyj....
więcej »
Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA
Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach.
więcej »
Ekologiczne warzywa z FARMY ŚWIĘTOKRZYSKIEJ
Jeśli szukacie zdrowych, niepryskanych i certyfikowanych warzyw i owoców najwyższej jakości, dobrze trafiliście. Farma Świętokrzyska to niemal 80 ha ekologicznego gospodarstwa. Jakość, smak, zdrowie – to trzy podstawowe wartości, które...
więcej »
Napój ryżowy
Napój ryżowy jest doskonałą alternatywą dla krowiego mleka. Mogą go spożywać kobiety karmiące piersią, nawet jeśli niemowlak ma problem z nietolerancją laktozy. W zasadzie jego jedynym minusem jest cena. Chyba,...
więcej »
Jakie garnki są najlepsze?
Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki...
więcej »
Placuszki gryczane
Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby...
więcej »
Pietruszkowy płyn wielofunkcyjny PARSLEY PLUS
Świeża pietruszka jak dotąd kojarzyła mi się jedynie z zapachem babcinej zupy i wiosennym piknikiem. Od dzisiaj będzie mi przypominać sobotnie porządki z wielofunkcyjnym płynem, wyprodukowanym z olejku z pietruszki...
więcej »
Kisiel domowej roboty
Kisiel domowej roboty ma wiele zalet. Można go przygotować w kilka minut, ma niepowtarzalny smak, a dzieci uwielbiają szukać w nim całych kawałków owoców! Poznajcie przepis stary jak świat, o...
więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby
Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie,...
więcej »
BABY-LED WEANING (BLW) w praktyce
Poza książkową wiedzą i opiniami specjalistów liczy się także praktyka, która często jest dużo ważniejsza niż sterta suchych faktów . Dziś postawimy na doświadczenie – oddamy głos mamom na co...
więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!
W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i...
więcej »
Zdrowe przekąski
W czasie świąt czy "tłustych czwartków" dobrze jest pozwalać sobie na przyjemności z umiarem. Czyli jeść tak, jak na co dzień, normalne dla nas porcje, unikać przejedzenia. Warto wybierać zdrowe...
więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?
Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są...
więcej »
Czego nie można myć w zmywarce?
Zmywarka w wielu przypadkach ułatwia życie, a gdy mamy dużą rodzinę, jest w stanie zaoszczędzić wiele litrów wody rocznie. Jednak są przedmioty, których zmywarka nie lubi i należy o tym...
więcej »