Ekorodzice

Placuszki gryczane

Autor: Jolanta Walczyk 2011.05.30, 09:21
Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie...



1 porcja (1 placuszek):

  • 1 czubata łycha mąki gryczanej,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • olej rzepakowy do natłuszczenia patelni,
  • szczypta soli,
  • mała łyżeczka syropu z agawy do smaku.
Mąkę i sól  wsypać do miski. Dodać syropu z agawy i wodę. Dobrze wymieszać z wodą na gładką masę. Rozgrzać olej na patelni. Nalać ciasto i pozwolić mu się rozlać na patelni. Piec z jednej strony ok. 2 minuty, przewrócić za pomocą łopatki i piec z drugiej strony. Podawać lekko ciepłe zamiast pszennego chleba.

Placuszki można spokojnie podawać osobą uczulonym na gluten, mleko, jajka, pszenicę, ziarna, soję, grzyby, drożdże.


Jeśli znacie jakieś inne ciekawe przepisy, podzielcie się z nimi na naszym forum: ZDROWA KUCHNIA.



Tagi: alergików   dla   dzieci   gryczane   kuchnia   placki   potrawy   zdrowa   żywienie  

Przeczytaj także:

Ciasto waniliowe

Ciasto waniliowe

Wanilia była rarytasem znanym początkowo jedynie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Tylko tam żyły owady potrzebne do zapylania żółto-białych kwiatów. Na szczęście znaleziono rozwiązanie, dzięki któremu roślina może być uprawiana... więcej »
Domowa kiszonka

Domowa kiszonka

Kiszonki świetnie orzeźwiają letnie sałatki. Są chrupkie, kwaskowe i zdrowe. Ale czy kisić można tylko ogórki? Otóż, nie! Nasza ekspertka zdradzi ciekawe przepisy. Sami się przekonajcie.  więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »


Komentarzy: 8
{opis}
28.06.2013 22:56 - hetmanka
Placki gryczane robię od 2 lat i nie wyobrażam sobie bez tej przekąski tygodnia. polecam!
{opis}
03.06.2013 17:43 - daszka
rewelacja, świetny przepis i fajnie, że podane są wielkości produktów dla jednej porcji
{opis}
27.10.2012 20:10 - mama_Igorka
PYCHOTKI!
{opis}
01.04.2012 19:38 - miraga_
Muszę wypróbować, tylko najpierw muszę zakupić mąkę gryczaną.
{opis}
13.06.2011 13:08 - wielodzietna
Przepis przetestowany. Bardzo zasmakował moim dzieciom
{opis}
30.05.2011 13:08 - mama_stasia
A jak ktoś nie ma syropu z agawy, to czym go można zastąpić? Ma ktoś jakiś pomysł?
{opis}
30.05.2011 12:26 - zamotana
Co prawda alergikami nie jesteśmy chyba, ale chętnie wypróbuje! Wydają się proste w przygotowaniu
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów