Ekorodzice

Placuszki gryczane

Autor: Jolanta Walczyk 2011.05.30, 09:21
Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie...



1 porcja (1 placuszek):

  • 1 czubata łycha mąki gryczanej,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • olej rzepakowy do natłuszczenia patelni,
  • szczypta soli,
  • mała łyżeczka syropu z agawy do smaku.
Mąkę i sól  wsypać do miski. Dodać syropu z agawy i wodę. Dobrze wymieszać z wodą na gładką masę. Rozgrzać olej na patelni. Nalać ciasto i pozwolić mu się rozlać na patelni. Piec z jednej strony ok. 2 minuty, przewrócić za pomocą łopatki i piec z drugiej strony. Podawać lekko ciepłe zamiast pszennego chleba.

Placuszki można spokojnie podawać osobą uczulonym na gluten, mleko, jajka, pszenicę, ziarna, soję, grzyby, drożdże.


Jeśli znacie jakieś inne ciekawe przepisy, podzielcie się z nimi na naszym forum: ZDROWA KUCHNIA.



Tagi: alergików   dla   dzieci   gryczane   kuchnia   placki   potrawy   zdrowa   żywienie  

Przeczytaj także:

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »
Domowy chleb

Domowy chleb

Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane to bogactwo węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, cynku, żelaza i wapnia. A gdy dodamy do nich suszone owoce i jogurt otrzymamy przepyszną i wartościową przekąskę. ... więcej »


Komentarzy: 8
{opis}
28.06.2013 22:56 - hetmanka
Placki gryczane robię od 2 lat i nie wyobrażam sobie bez tej przekąski tygodnia. polecam!
{opis}
03.06.2013 17:43 - daszka
rewelacja, świetny przepis i fajnie, że podane są wielkości produktów dla jednej porcji
{opis}
27.10.2012 20:10 - mama_Igorka
PYCHOTKI!
{opis}
01.04.2012 19:38 - miraga_
Muszę wypróbować, tylko najpierw muszę zakupić mąkę gryczaną.
{opis}
13.06.2011 13:08 - wielodzietna
Przepis przetestowany. Bardzo zasmakował moim dzieciom
{opis}
30.05.2011 13:08 - mama_stasia
A jak ktoś nie ma syropu z agawy, to czym go można zastąpić? Ma ktoś jakiś pomysł?
{opis}
30.05.2011 12:26 - zamotana
Co prawda alergikami nie jesteśmy chyba, ale chętnie wypróbuje! Wydają się proste w przygotowaniu
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów