Ekorodzice

Placuszki gryczane

Autor: Jolanta Walczyk 2011.05.30, 09:21
Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie...



1 porcja (1 placuszek):

  • 1 czubata łycha mąki gryczanej,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • olej rzepakowy do natłuszczenia patelni,
  • szczypta soli,
  • mała łyżeczka syropu z agawy do smaku.
Mąkę i sól  wsypać do miski. Dodać syropu z agawy i wodę. Dobrze wymieszać z wodą na gładką masę. Rozgrzać olej na patelni. Nalać ciasto i pozwolić mu się rozlać na patelni. Piec z jednej strony ok. 2 minuty, przewrócić za pomocą łopatki i piec z drugiej strony. Podawać lekko ciepłe zamiast pszennego chleba.

Placuszki można spokojnie podawać osobą uczulonym na gluten, mleko, jajka, pszenicę, ziarna, soję, grzyby, drożdże.


Jeśli znacie jakieś inne ciekawe przepisy, podzielcie się z nimi na naszym forum: ZDROWA KUCHNIA.



Tagi: alergików   dla   dzieci   gryczane   kuchnia   placki   potrawy   zdrowa   żywienie  

Przeczytaj także:

Koktajle warzywno-owocowe – pomysł na zdrową dietę

Koktajle warzywno-owocowe – pomysł na zdrową dietę

Od około dwóch lat w Polsce panuje moda na koktajle i smoothie. Ten sposób podawania posiłków często stosowany jest w dietach odchudzających, ale jest też bardzo ciekawą opcją podawania owoców i warzyw małym niejadkom. ... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii

Ziarna prawdziwej wanilii mogą do niepoznania zmieniać smak potraw. Nie każdy jednak wie, że aby delektować się aromatem tej przyprawy, nie trzeba używać cukru. Alternatywą może być ekstrakt z lasek wanilii! ... więcej »
Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane to bogactwo węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, cynku, żelaza i wapnia. A gdy dodamy do nich suszone owoce i jogurt otrzymamy przepyszną i wartościową przekąskę. ... więcej »


Komentarzy: 8
{opis}
28.06.2013 22:56 - hetmanka
Placki gryczane robię od 2 lat i nie wyobrażam sobie bez tej przekąski tygodnia. polecam!
{opis}
03.06.2013 17:43 - daszka
rewelacja, świetny przepis i fajnie, że podane są wielkości produktów dla jednej porcji
{opis}
27.10.2012 20:10 - mama_Igorka
PYCHOTKI!
{opis}
01.04.2012 19:38 - miraga_
Muszę wypróbować, tylko najpierw muszę zakupić mąkę gryczaną.
{opis}
13.06.2011 13:08 - wielodzietna
Przepis przetestowany. Bardzo zasmakował moim dzieciom
{opis}
30.05.2011 13:08 - mama_stasia
A jak ktoś nie ma syropu z agawy, to czym go można zastąpić? Ma ktoś jakiś pomysł?
{opis}
30.05.2011 12:26 - zamotana
Co prawda alergikami nie jesteśmy chyba, ale chętnie wypróbuje! Wydają się proste w przygotowaniu
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów