Ekorodzice

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Autor: Joanna Koszewska 2011.03.02, 23:04
Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne. A po obżarstwie zafundujmy sobie trochę ruchu.
fot. Tłusty Czwartek / fot. freakingnews.com

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła!


Tak brzmi jedno ze staropolskich przysłów sięgających do tradycji Tłustego Czwartku. Jest to ostatni czwartek karnawału. Według chrześcijańskich religii przypomina nam o zbliżającym się Wielkim Poście i kończącym się okresie radowania. Przesąd głosi, że kto tego dnia nie zje pączka, to w przyszłości nie będzie mu się wiodło.

Kiedyś po ostatnim tygodniu „obżarstwa” – gdyż objadano się przez kilka dni tłustymi produktami – następował okres Wielkiego Postu, kiedy ludzie nie spożywali mięsa czy innych tłustych potraw. Był czterdziestodniowy czas oczekiwania. W obecnych czasach „bogate”, tłuste świętowanie sprowadziło się do jednego dnia – czwartku, ale w zamian za to nie przestrzegamy starych tradycji wstrzymywania się od tłustych potraw przez okres Postu.

Do tradycyjnej produkcji pączka używamy mąki, tłuszczu, jaj i drożdży, a następnie poddajemy go obróbce cieplnej – smażymy w głębokim tłuszczu. Czasem stosujemy olej lub po prostu roztopiony smalec.

Średnio w Tłusty Czwartek spożywamy około 2,5 pączka. Biorąc pod uwagę, że pączek przynosi nam ok. 200 do 300 kcal, możemy się spodziewać, że tego dnia spożyjemy o ok. 700 kcal z samych pączków. W dzisiejszych czasach przeciętna kobieta około trzydziestu paru lat, pracująca w biurze i nie mająca zajęć po pracy potrzebuje ok. 1800 – 2000 kcal dziennie. Spożywając 2,5 pączka pokrywa zapotrzebowanie na 25% energii.


Wartości odżywcze

Taki pączek nie przynosi nam żadnych cennych witamin, no może poza witaminami z grupy B, ani ważnych minerałów czy błonnika. Dostarcza natomiast wyrzutu dużych dawek insuliny, które powodują, że szybko opada nam poziom glukozy we krwi, a widząc przed sobą pączka znowu będziemy chcieli sięgnąć po kolejnego po to, by podnieść z powrotem sobie poziom tego cukru w naszym organizmie. Z drugiej zaś strony, jak tu powiedzieć NIE – TŁUSTEMU  PĄCZKOWI  i sprzeciwić się tradycji...


Jakie pączki są najlepsze?

Wybierajmy pączki zdrowsze i mniej kaloryczne czyli:
  1. mniejsze (zasada jest prosta: im mniejszy pączek, tym mniej kalorii),
  2. bez posypek,
  3. bez polewy,
  4. bez nadzienia (wbrew pozorom też jest bardzo kaloryczne),
  5. o rumianej barwie, a nie ciemnobrązowej!
Jeśli uważacie, że paczek bez nadzienia i polewy, to nie pączek, proponuję kompromis: zrezygnujcie tylko z jednej pokusy.


DOBRY PLAN DZIAŁANIA

Skoro zamierzamy nagrzeszyć podczas Tłustego Czwartku, możemy od razu zastanowić się, jak odkupimy swoje winy. Poniżej przedstawiam zestawienie spalania kalorii dla osoby ważącej około 60 kilogramów. Dobrze dostosowany wysiłek fizyczny i odpowiedni czas jego trwania nie pozwoli na odkładanie się tłuszczyku z pączków w naszym ciele.


Rodzaj aktywności fizycznej
Liczba spalonych kalorii na godzinę
Jogging
500-600 kcal/h
Nornic walking
270-300 kcal/h
Pływanie na basenie
400-500 kcal/h
Jazda na rowerze 270-300 kcal/h
Tenis 350-400 kcal/h
Narty 400 kcal/h
Rolki 380-420 kcal/h

W zdrowym ciele, zdrowy duch!


Zobacz przepis na pączki dla dzieci bez jaj i mleka.


Tagi: alergicy   kalorie   kuchnia   odchudzanie   pączki   zdrowa  

Przeczytaj także:

Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować... więcej »
Jakie garnki są najlepsze?

Jakie garnki są najlepsze?

Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek,... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »


Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów