Ekorodzice

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Autor: Joanna Koszewska 2011.03.02, 23:04
Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne. A po obżarstwie zafundujmy sobie trochę ruchu.
fot. Tłusty Czwartek / fot. freakingnews.com

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła!


Tak brzmi jedno ze staropolskich przysłów sięgających do tradycji Tłustego Czwartku. Jest to ostatni czwartek karnawału. Według chrześcijańskich religii przypomina nam o zbliżającym się Wielkim Poście i kończącym się okresie radowania. Przesąd głosi, że kto tego dnia nie zje pączka, to w przyszłości nie będzie mu się wiodło.

Kiedyś po ostatnim tygodniu „obżarstwa” – gdyż objadano się przez kilka dni tłustymi produktami – następował okres Wielkiego Postu, kiedy ludzie nie spożywali mięsa czy innych tłustych potraw. Był czterdziestodniowy czas oczekiwania. W obecnych czasach „bogate”, tłuste świętowanie sprowadziło się do jednego dnia – czwartku, ale w zamian za to nie przestrzegamy starych tradycji wstrzymywania się od tłustych potraw przez okres Postu.

Do tradycyjnej produkcji pączka używamy mąki, tłuszczu, jaj i drożdży, a następnie poddajemy go obróbce cieplnej – smażymy w głębokim tłuszczu. Czasem stosujemy olej lub po prostu roztopiony smalec.

Średnio w Tłusty Czwartek spożywamy około 2,5 pączka. Biorąc pod uwagę, że pączek przynosi nam ok. 200 do 300 kcal, możemy się spodziewać, że tego dnia spożyjemy o ok. 700 kcal z samych pączków. W dzisiejszych czasach przeciętna kobieta około trzydziestu paru lat, pracująca w biurze i nie mająca zajęć po pracy potrzebuje ok. 1800 – 2000 kcal dziennie. Spożywając 2,5 pączka pokrywa zapotrzebowanie na 25% energii.


Wartości odżywcze

Taki pączek nie przynosi nam żadnych cennych witamin, no może poza witaminami z grupy B, ani ważnych minerałów czy błonnika. Dostarcza natomiast wyrzutu dużych dawek insuliny, które powodują, że szybko opada nam poziom glukozy we krwi, a widząc przed sobą pączka znowu będziemy chcieli sięgnąć po kolejnego po to, by podnieść z powrotem sobie poziom tego cukru w naszym organizmie. Z drugiej zaś strony, jak tu powiedzieć NIE – TŁUSTEMU  PĄCZKOWI  i sprzeciwić się tradycji...


Jakie pączki są najlepsze?

Wybierajmy pączki zdrowsze i mniej kaloryczne czyli:
  1. mniejsze (zasada jest prosta: im mniejszy pączek, tym mniej kalorii),
  2. bez posypek,
  3. bez polewy,
  4. bez nadzienia (wbrew pozorom też jest bardzo kaloryczne),
  5. o rumianej barwie, a nie ciemnobrązowej!
Jeśli uważacie, że paczek bez nadzienia i polewy, to nie pączek, proponuję kompromis: zrezygnujcie tylko z jednej pokusy.


DOBRY PLAN DZIAŁANIA

Skoro zamierzamy nagrzeszyć podczas Tłustego Czwartku, możemy od razu zastanowić się, jak odkupimy swoje winy. Poniżej przedstawiam zestawienie spalania kalorii dla osoby ważącej około 60 kilogramów. Dobrze dostosowany wysiłek fizyczny i odpowiedni czas jego trwania nie pozwoli na odkładanie się tłuszczyku z pączków w naszym ciele.


Rodzaj aktywności fizycznej
Liczba spalonych kalorii na godzinę
Jogging
500-600 kcal/h
Nornic walking
270-300 kcal/h
Pływanie na basenie
400-500 kcal/h
Jazda na rowerze 270-300 kcal/h
Tenis 350-400 kcal/h
Narty 400 kcal/h
Rolki 380-420 kcal/h

W zdrowym ciele, zdrowy duch!


Zobacz przepis na pączki dla dzieci bez jaj i mleka.


Tagi: alergicy   kalorie   kuchnia   odchudzanie   pączki   zdrowa  

Przeczytaj także:

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach. więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów