Ekorodzice

Smażony bakłażan

Autor: Jolanta Walczyk 2010.12.07, 19:21

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego warto pamiętać o tym warzywie, pakując rzeczy na rodzinnego grilla.


Ja podzielę się moim prostym i szybkim w przygotowaniu patentem na przekąskę z bakłażanem. Można przygotować ją na patelni lub grillu...

PRZYGOTUJ:
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa z oliwek (najlepiej czosnkowa)
  • sól śródziemnomorska
  • konfitura z borówki brusznicy
  • ser gorgonzola
  • pieczywo typu wasa 3 zboża


JAK PRZYGOTOWAĆ?

Posolone krążki (sól jest potrzebna, żeby bakłażan nie pochłaniał oliwy jak gąbka) smażymy na oliwie z oliwek (najlepiej czosnkowej). Na wierzch dajemy gorgonzolę i ozdabiamy konfiturą z borówki. Przekąska jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Równie dobrze smakuje bakłażan z grilla. Kluczem do sukcesu jest tutaj borówkowa konfitura. W przypadku jej braku można się ratować żurawiną. Jest to chyba jedyne danie, które smażę, gdyż faktycznie z patelni bakłażan ma całkiem inny smak.  Jestem ciekawa, czy macie podobne spostrzeżenia?


UWAGA! BAKŁAŻANÓW NIE POWINNY SPOŻYWAĆ KOBIETY W CIĄŻY I MAŁE DZIECI!



Tagi: bakłażan   kuchnia   smażony   zdrowa  

Przeczytaj także:

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »
Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii

Ziarna prawdziwej wanilii mogą do niepoznania zmieniać smak potraw. Nie każdy jednak wie, że aby delektować się aromatem tej przyprawy, nie trzeba używać cukru. Alternatywą może być ekstrakt z lasek wanilii! ... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
12.12.2013 16:05 - superbabcia
Nie wolno. Z tego co kojarze do 2 roku zycia
{opis}
01.06.2013 13:42 - iaera
Nie wiedziałam, że dzieciom nie wolno.
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów