Ekorodzice

Smażony bakłażan

Autor: Jolanta Walczyk 2010.12.07, 19:21

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego warto pamiętać o tym warzywie, pakując rzeczy na rodzinnego grilla.


Ja podzielę się moim prostym i szybkim w przygotowaniu patentem na przekąskę z bakłażanem. Można przygotować ją na patelni lub grillu...

PRZYGOTUJ:
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa z oliwek (najlepiej czosnkowa)
  • sól śródziemnomorska
  • konfitura z borówki brusznicy
  • ser gorgonzola
  • pieczywo typu wasa 3 zboża


JAK PRZYGOTOWAĆ?

Posolone krążki (sól jest potrzebna, żeby bakłażan nie pochłaniał oliwy jak gąbka) smażymy na oliwie z oliwek (najlepiej czosnkowej). Na wierzch dajemy gorgonzolę i ozdabiamy konfiturą z borówki. Przekąska jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Równie dobrze smakuje bakłażan z grilla. Kluczem do sukcesu jest tutaj borówkowa konfitura. W przypadku jej braku można się ratować żurawiną. Jest to chyba jedyne danie, które smażę, gdyż faktycznie z patelni bakłażan ma całkiem inny smak.  Jestem ciekawa, czy macie podobne spostrzeżenia?


UWAGA! BAKŁAŻANÓW NIE POWINNY SPOŻYWAĆ KOBIETY W CIĄŻY I MAŁE DZIECI!



Tagi: bakłażan   kuchnia   smażony   zdrowa  

Przeczytaj także:

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Podpłomyki

Podpłomyki

Czy po powrocie z pracy do domu często zdarza się, że brakuje Wam chleba? Znam to sposób! Od kilku lat staram się, aby zapasy mąki nigdy się nie skończyły. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. ... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
12.12.2013 16:05 - superbabcia
Nie wolno. Z tego co kojarze do 2 roku zycia
{opis}
01.06.2013 13:42 - iaera
Nie wiedziałam, że dzieciom nie wolno.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów