Ekorodzice

Koji Sushi- coś kwaśnego w Krakowie

Autor: Jolanta Walczyk 2021.04.13, 12:51

To, co początkowo było dla mieszkańców dawnego Tokyo zaledwie szybką przekąską, dzisiaj urosło do rangi wykwintnego posiłku. Moda na sushi ogarnęła cały świat. Również w Krakowie roi się od barów i restauracji podających ten przysmak. Tylko które miejsce wybrać ? Z pomocą przychodzi eko jeż, który odwiedzał krakowskie miejsca serwujące "coś kwaśnego"...

fot. Michał Jaworski właściciel KOJI SUSHI miłośnik Japonii

KILKA SŁÓW O SUSHI

Sushi- to w dosłownym tłumaczeniu "coś kwaśnego". Źródła sushi leżą w pradawnych metodach piklowania ryb, stosowanych w południowo-wschodniej Azji tysiące lat temu. W dawnych czasach mieszkańcy terenów odległych od morza konserwowali ryby soląc je i faszerując ryżem. Bakterie kwasu mlekowego, powstające w czasie fermentacji, zakwaszały mięso, chroniąc je przed zepsuciem. Taki sposób traktowania darów morza trafił do Japonii prawdopodobnie wraz z kulturą uprawy ryżu.W pierwszej połowie XIX w., w Edo (jak niegdyś nazywano Tokyo), dzięki bliskości zatoki, mieszkańcy mieli stały dostęp do ryb i owoców morza. W 1824 człowiek, który nazywał się Hanaya Yohei, wpadł na pomysł, by ich cieniutkie plasterki kłaść na paluszkach zakwaszonego ryżu. Tak powstała najbardziej dziś znana forma - nigiri. I choć obecnie sushi nie sprzedaje się już w ulicznych budkach (zwanych niegdyś "yattai") podstawowe jego formy pozostały bez zmian. Delektować możemy się zarówno wspomnianymi wcześniej nigiri, jak i różnego rodzaju rolkami ("makami"), oshi-zushi, chirashi-sushi, czy "okrętami wojennymi" ("gunkan makami"). 

fot. Koji sushi

DLACZEGO  WARTO WPAŚĆ DO KOJI SUSHI?

W Koji sushi pracują osoby, dla których kuchnia Dalekiego Wschodu jest prawdziwą pasją. Współwłaściciel Michał Jaworski, to Pomorzanin, który od 15 lat pasjonuje się Japonią i kocha to co robi. Dba o to, aby w środku europejskiego miasta można było poczuć się jak w Tokyo. Kucharze, sushimasterzy i kelnerki wciąż rozwijają swoje umiejętności dążąc do perfekcji. Dla gości stanowi to gwarancję jakości i smaku. Lokal posiada przyjemny ogródek, gdzie można miło spędzić czas z dziećmi. Dla miłośników surowych ryb, to prawdziwa gratka! Rodzinna atmosfera towarzyszy nam odkąd przekroczymy próg lokalu.


JAK DOTRZEĆ?

UWAGA! NA HASŁO EKORODZICE ZNIŻKA 10 procent! W czwartki na legitymację studencką 20% 


Tagi: diecie   krakowie   kraków   miejsca   odżywianie   ryba   suchi   surowa   zdrowe  

Przeczytaj także:

Pacanów nie dla kóz

Pacanów nie dla kóz

Do niedawna Pacanów słynął jedynie z przygód Koziołka Matołka, niestrudzonego i jakże rezolutnego poszukiwacza tego miasteczka. Od lutego bieżącego roku, mieszkańcy Pacanowa mają jednak nowy powód do dumy. Po wieloletnich staraniach... więcej »
Przystań Lipczynek – Twoja Przystań na Kaszubach!

Przystań Lipczynek – Twoja Przystań na Kaszubach!

Przystań Lipczynek mieści się nad krystalicznie czystym, bogatym w ryby jeziorem Lipczyno Wielkie położonym wśród Borów Tucholskich. Panują tam idealne warunki do wypoczynku, rozwoju i poprawy kondycji fizycznej. Przystań Lipczynek posiada... więcej »
Sandałki dziecięce - czym kierować się przy zakupie?

Sandałki dziecięce - czym kierować się przy zakupie?

Bardzo ważny jest dobór odpowiednich bucików dla malucha. Nic więc dziwnego, że niejednokrotnie wybór ten wiąże się z długimi poszukiwaniami wygodnych, a przede wszystkim stabilnych modeli, które sprawią, że dziecko poczuje się w... więcej »
Instytut Cervantesa WARSZAWA

Instytut Cervantesa WARSZAWA

Wychodzimy z założenia, że dzieci uczą się poprzez zabawę – im przyjemniejsze będą ich doświadczenia w danym języku, tym chętniej będą się go uczyć i tym łatwiej będą przyswajać nowe słowa. Dlatego też nasze kursy języka hiszpańskiego... więcej »
W podróż z małym dzieckiem

W podróż z małym dzieckiem

Pojawienie się dziecka dość często dla niektórych oznacza koniec wolności i marzeń o egzotycznych podróżach, jednak czy to koniecznie musi być prawdą? Anna i Krzysztof Kobus obalają stereotypy i pokazują że dzieci w życiu nie ograniczają... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.07.2013 12:51 - beleza
Jeszcze nie byliśmy, ale chętnie wpadniemy.
{opis}
14.06.2013 18:07 - zeberka
Uwielbiamy sushi Ważne, aby zawsze przy wejściu głośno przywitać się z sushimasterem, bo jak nie to będzie słaba kolacja...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »