Ekorodzice

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2019.02.21, 15:37
W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej "odmrożonej" listy.


Przed Wami 5 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, jeśli chcecie, aby były smaczne i dojrzewały w naturalny sposób.


1. Warzywa takie jak:

Pomidory przechowujemy w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego. W niskich temperaturach warzywa te stają się miękkie i papkowate, gdyż dochodzi do zniszczenia ich ścian komórkowych. 

Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. W lodówce ich skórka ciemnieje i psuje się szybciej. Ponadto skrobia ziemniaczana zamienia się w cukier, przez co ziemniaki stają się bardziej słodkie.

Cebula pozostaje świeża przez dłuższy czas przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza - dlatego najczęściej jest sprzedawana w torbie z "oczkami". Należy pamiętać, że nie trzymamy jej też w pobliżu ziemniaków, ponieważ w wyniku reakcji chemicznej wydzielają się gazy, które prowadzają do przyspieszonego psucia się warzyw.

Czosnek  przechowujemy w podobnych warunkach jak cebulę. Zimne powietrze może powodować wcześniejsze kiełkowanie czosnku i jego zepsucie.

2. Owoce takie jak:

Banany podobnie jak pomidory należy trzymać z dala od lodówki, aby ich zewnętrzna skórka mogła zbrązowieć - im dojrzalszy owoc, tym jest słodszy i zawiera więcej przeciwutleniaczy. 

Melony przechowujemy z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Dzięki temu spokojnie dojrzeje i stanie się słodszy. 

Awokado również dojrzewa w naturalny sposób pozostawione poza lodówką. Jeśli natomiast przekrojoną część chcemy zostawić sobie na później, wkładamy ją razem z pestką do chłodziarki. 

Warto wiedzieć: wszystkie owoce pozostawiamy w temperaturze pokojowej - w ten sposób stają się słodsze i jeszcze smaczniejsze. Tylko jeśli chcemy wydłużyć proces ich dojrzewania, przechowujemy je w lodówce. 

3. Miód jest jednym z najstarszych znanych konserwantów Ziemi. Choć został odkryty już w egipskich grobowcach, nadal świeci trumfy w niejednej kuchni. Jeśli przechowujemy go w lodówce, krystalizuje się i trudniej go używać oraz jeść.

4. Gorące sosy nie muszą być trzymane w lodówce, zwłaszcza jeśli w ich składzie znajduje się ocet. Chłodzenie sosów powoduje utratę smaku i zmianę konsystencji.

5. Przyprawy mają długą żywotność, ale zarówno papierowe opakowania, jak i zimne powietrze w lodówce powodują utratę smaku i aromatu. 



Tagi: dojrzewanie   kuchnia   lodówka   lodówka   owoce   warzywa   zdrowa  

Przeczytaj także:

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców... więcej »
Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Często od specjalistów do spraw żywienia słyszymy, aby wybierać produkty sezonowe i lokalne. Jednak skąd wiedzieć, że na dany owoc czy warzywo jest teraz pora, a nie urosło pod szkłem? więcej »
Jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem

Nie jest odkrywczym stwierdzenie, iż najzdrowiej jeść produkty lokalne i sezonowe. Osobiście najbardziej cenię lato i jesień za owocowo-warzywne dary pozwalające na rozwijanie kulinarnych inspiracji. Poniżej prezentuję przepis na nieskomplikowaną,... więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »


W długie weekendy najchętniej:
Wyjeżdżamy z miasta na łono natury tam, gdzie nas poniesie.
Z dużym wyprzedzeniem przygotowujemy wyjazd i plan zwiedzania.
Szukamy dla dzieciaków atrakcji w mieście.
Aktywnie spędzamy czas, np. jeżdżąc na rowerze.
Odpoczywamy w domu przy telewizji
Nie robimy planów – działamy spontanicznie.

Kategorie Blogów