Ekorodzice

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2019.02.21, 15:37
W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej "odmrożonej" listy.


Przed Wami 5 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, jeśli chcecie, aby były smaczne i dojrzewały w naturalny sposób.


1. Warzywa takie jak:

Pomidory przechowujemy w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego. W niskich temperaturach warzywa te stają się miękkie i papkowate, gdyż dochodzi do zniszczenia ich ścian komórkowych. 

Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. W lodówce ich skórka ciemnieje i psuje się szybciej. Ponadto skrobia ziemniaczana zamienia się w cukier, przez co ziemniaki stają się bardziej słodkie.

Cebula pozostaje świeża przez dłuższy czas przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza - dlatego najczęściej jest sprzedawana w torbie z "oczkami". Należy pamiętać, że nie trzymamy jej też w pobliżu ziemniaków, ponieważ w wyniku reakcji chemicznej wydzielają się gazy, które prowadzają do przyspieszonego psucia się warzyw.

Czosnek  przechowujemy w podobnych warunkach jak cebulę. Zimne powietrze może powodować wcześniejsze kiełkowanie czosnku i jego zepsucie.

2. Owoce takie jak:

Banany podobnie jak pomidory należy trzymać z dala od lodówki, aby ich zewnętrzna skórka mogła zbrązowieć - im dojrzalszy owoc, tym jest słodszy i zawiera więcej przeciwutleniaczy. 

Melony przechowujemy z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Dzięki temu spokojnie dojrzeje i stanie się słodszy. 

Awokado również dojrzewa w naturalny sposób pozostawione poza lodówką. Jeśli natomiast przekrojoną część chcemy zostawić sobie na później, wkładamy ją razem z pestką do chłodziarki. 

Warto wiedzieć: wszystkie owoce pozostawiamy w temperaturze pokojowej - w ten sposób stają się słodsze i jeszcze smaczniejsze. Tylko jeśli chcemy wydłużyć proces ich dojrzewania, przechowujemy je w lodówce. 

3. Miód jest jednym z najstarszych znanych konserwantów Ziemi. Choć został odkryty już w egipskich grobowcach, nadal świeci trumfy w niejednej kuchni. Jeśli przechowujemy go w lodówce, krystalizuje się i trudniej go używać oraz jeść.

4. Gorące sosy nie muszą być trzymane w lodówce, zwłaszcza jeśli w ich składzie znajduje się ocet. Chłodzenie sosów powoduje utratę smaku i zmianę konsystencji.

5. Przyprawy mają długą żywotność, ale zarówno papierowe opakowania, jak i zimne powietrze w lodówce powodują utratę smaku i aromatu. 



Tagi: dojrzewanie   kuchnia   lodówka   lodówka   owoce   warzywa   zdrowa  


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów