Ekorodzice

Napój ryżowy

Autor: tekst i zdjęcia Jola z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.08.19, 21:29

Napój ryżowy jest doskonałą alternatywą dla krowiego mleka. Mogą go spożywać kobiety karmiące piersią, nawet jeśli niemowlak ma problem z nietolerancją laktozy. W zasadzie jego jedynym minusem jest cena. Chyba, że przygotujemy napój w zaciszu własnej kuchni...


Napój ryżowy DIY


Składniki:

  • 1 porcja rozgotowanego brązowego lub białego ryżu
  • 4 porcje gorącej wody
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 
Sposób przygotowania:
  1. Ryż gotować zez szczyptą soli morskiej do stanu rozgotowania, aż stanie się rozlazły i lepki.
  2. Powstałą papkę dokładnie zmiksować w blenderze i dokładnie przecedzić przez sitko z bardzo małymi otworami.
  3. Przelać napój przez gazę. 
  4. Do powstałego napoju dodać łyżeczkę domowego cukru waniliowego i dokładnie wymieszać.  

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Kartonik litrowy napoju ryżowego w sklepie to koszt około 11 zł. Jego produkcja w domu to mniej niż 2 złote za litr.


Przeczytaj także:

Podpłomyki

Podpłomyki

Czy po powrocie z pracy do domu często zdarza się, że brakuje Wam chleba? Znam to sposób! Od kilku lat staram się, aby zapasy mąki nigdy się nie skończyły. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. ... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Sałatka z trzech serów i owoców

Sałatka z trzech serów i owoców

Świeże owoce i pyszne sery – czy znasz już takie połączenie? Jeśli nie, to koniecznie przygotuj tę sałatkę! Sycąca przekąska w sam raz nadaje się na przerwę w pracy lub do podjadania w czasie rodzinnego przyjęcia. Mnóstwo witamin... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów