Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło
Haart (postów: 394) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2012.04.26 13:30
http://ecowawa.pl/index.php/artykuly/id/2/2216

Ciekawy artykuł Polecam


Haart (postów: 394) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2012.04.26 13:30
podsumowanie:
‎"Apelują więc do producentów żywności, aby zmniejszyły zawartość akrylamidu w swoich wyrobach. Niektórzy producenci, w tym Heinz i McVitie, już zapowiedzieli zmianę receptury swoich wyrobów. Natomiast Nestle nie chce modyfikować składu Nescafe, bo uważa, że byłoby to ze szkodą dla aromatu i jakości kawy."
MOJE PRACE www.haart.com.pl
miraga_ (postów: 244) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 14:16

Czyli jest to substancja rakotwórcza, kolejna...

Chyba najgorsze, że może też się znajdować w herbatnikach dla dzieci.

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
Haart (postów: 394) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2012.04.26 14:28
własnie! To mnie najbardziej zaskoczyło - w produktach dla dzieci.
 Beztroska odpowiedz Nescafe też jest zaskakująca.

Najważniejsze -  to my wybieramy, które produkty kupimy. Od tego zależy sukces lub porażka produktów (oczywiście mówiąc o dużej skali).

MOJE PRACE www.haart.com.pl
miraga_ (postów: 244) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 14:38
Tak, ale na opakowaniu tego nie znajdziemy. Teraz nikt nie będzie chciał się tym chwalić.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
Haart (postów: 394) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2012.04.26 14:49
no tak, masz rację :(

MOJE PRACE www.haart.com.pl
miraga_ (postów: 244) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.26 15:04

Żywność generująca akrylamid podczas gotowania to przede wszystkim:kawa, czekolada, frytki, czipsy ziemniaczane, produkty zbożowe, krakersy, chleb, herbatniki.

Najtrudniej to chyba byłoby niektórym zrezygnować z kawy.

http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2012.04.26 21:08
Aha, czyli nescafe uważa, że lepiej bedzie jak sobie kopniemy w kalendarz po tym akrylamidzie. Ale co tam, co się będą tym przejmować, skoro najpierw kupimy hurtowe ilości ,,aromatycznej" kawki.  Zresztą takich firm jest setki, tysiące, bo komu się opłaca umieszczać na opakowaniu informację, że składnik produktu jest rakotwórczy?
Przeraża mnie tez, w jakim wielu produktach sie znajduje. Produkty zbożowe, kawa, chleb- z tego trudu jest tak po prostu zrezygnować.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
iaera (postów: 433) Użytkownik portalu
78 punktów
2012.04.26 21:21
ooo nie, no to jeszcze moja ulubiona kawa jest bardziej szkodliwa niż mi si wydawało. A ja żyję tylko dzięki "kroplówkom" z kawy.
miraga_ (postów: 244) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.27 07:18
Niestety akralamid nie jest jednym ze składników potraw, a jedynie powstaje podczas procesu produkcji (w wysokiej temperaturze), więc nie ma szans, by któryś z producentów poinformował na etykiecie o jego występowaniu.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
daszka (postów: 199) Użytkownik portalu
40 punktów
2012.04.27 08:30

Poszukałam więcej informacji o akrylamidzie i doczytałam się w wikipedii, że:

-  największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają chipsy i frytki (16–30%), chrupki ziemniczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%);

- istnieją sposoby na zmniejszenie stopnia narażenia na działanie akrylamidu, ale szkoda, ze nie podano jakie, a odnośniki nie działają :( jestem też ciekawa, czy producentom zależy w ogóle na ograniczeniu akrylamidu, bo jak widać firma Nestle nie zamierza nic z tym robić - na pewno nie kupię już ciasteczek tej firmy dla dzieci, takich z niebieskim misiem

- polscy naukowcy też badali akrylamid:

http://www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_naukapl.pap.pl&_PageID=1&s=szablon.depesza&dep=359122

- wyniki badań wykazały też, że zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach  czyli wynika z tego, zeby bazować na produktach przygotowywanych w domu, jak najmiej kupowac gotowych.

Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Jak często pijecie zioła?
Raz w tygodniu
Dwa lub trzy razy w tygodniu
Nie pijam ziół, gdyż one więcej szkodzą niż pomagają. Wolę kupić leki bez recepty lub zażywać antybiotyk
Kilka razy w miesiącu
Prawie codziennie. Zażywam więcej niż jedno zioło!
Inna odpowiedź