Ekorodzice

Zdrowe potrawy wigilijne

Autor: Joanna Koszewska 2010.12.22, 11:31
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią – składniki:
  • 2 filety śledziowe                                                            Czas przygotowania: ok. 10 minut
  • 1 czerwona cebula                                                          Kaloryczność potrawy: 100 g = 120 kcal
  • Sok z cytryny                                                                  Ilość porcji po 50 g: 10
  • Posiekana natka pietruszki
  • 1,5 łyżki oliwy
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 3-4 cienkie plasterki cytryny
Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem; cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem i lekko posolić. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę; ¾ brzoskwini pokroić w cienkie słupki, posypać szczyptą cukru, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z usiekaną natką. Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić olejem, wymieszać, lekko schłodzić. Pozostałą brzoskwinię pokroić w cienkie plasterki. Sałatkę przed podaniem udekorować plasterkami brzoskwini i cytryny.


Kutja – składniki:
  • ½ szklanki maku                                                              Czas przygotowania: ok. 50 minut
  • ½ szklanki ziaren pszenicy                                                  Kaloryczność potrawy: 100 g = 500 kcal
  • 1/4 szklanki miodu                                                            Ilość porcji po 40 g: 8 
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1,5 łyżki sparzonych wrzątkiem rodzynków
  • Po 2-3 fig i daktyli
  • ½ szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • Skórka z cytryny
Namoczoną poprzedniego dnia pszenicę ugotować, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania. Gdy miękka – osączyć na sicie. Umyty mak zalać wrzącym mlekiem, zagotować na małym ogniu, po czym przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę z najdrobniejszą siatką. Połączyć mak z ugotowana pszenicą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać w salaterce, obłożoną łamańcami. Im więcej miodu i bakalii, tym kutia lepsza.


Barszcz z uszkami – składniki na ciasto:
  • jak przygotowanie pierogów j.w.                                        Czas przygotowania: ok. 120 minut
  • Składniki na barszcz:                                                          Kaloryczność potrawy
  • buraki 100 g                                                                    100 g barszczu = 30 kcal 
  • 2 ziarnka ziela angielskiego                                                  100 g uszek: 300 kcal 2 kg
  • Listek laurowy                                                                  Ilość porcji barszczu 100 g: 30
Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce z grubymi otworami, a następnie wrzucić do garnka wraz z przyprawami. Dolać ok. 3 litrów wody i gotować, aż zmiękną.


Wigilijna zupa grzybowa – składniki:
  • 50 g suszonych grzybów                                                    Czas przygotowania: ok. 60 minut 
  • włoszczyzna                                                                      Kaloryczność potrawy: 100 g = 30 kcal
  • sól, pieprz
Namoczyć grzyby na noc, a następnie pokroić je w paski i połączyć je z włoszczyzną i przygotować czysty wywar, gotując aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Taka wersja zupy jest najmniej kaloryczna. Toteż zachęcam, by zup nie zaprawiać śmietanami, zasmażkami, mąką czy też jajkiem. Tę także można podać z uszkami.


Kulebiak z farszem z grzybów i kiszonej kapusty – składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej                                                    Czas przygotowania: ok. 120 minut
  • 300 g drożdży                                                                  Kaloryczność potrawy: 100 g = 350 kcal
  • 2 żółtka
  • 50 masła roślinnego
  • sól
  • utarta gałka muszkatołowa
  • ½ szklanki ciepłego mleka

Farsz z grzybów i kiszonej kapusty przygotować, dać jak na pierogi. Ciasto przygotowujemy w następujący sposób. Drożdże rozprowadzamy w mleku, dodając szczyptę cukru. Następnie łączymy pozostałe składniki i wyrabiamy przez ok. 3 minuty, a następnie pozostawiamy w cieple do wyrośnięcie. Następnie ciasto rękoma rozkładamy w kształt prostokąta i wykładamy gorący farsz, starając się zamknąć go ładnym warkoczem. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy przez 35-40 min w temp. 160C.


Zupa migdałowa – składniki:
  • 100 g ryżu                                                                       Czas przygotowania: ok. 60 minut
  • 150 g migdałów                                                                Kaloryczność potrawy: 100 g = 130 kcal
  • 1 litr mleka
  • 60 g rodzynek
  • 5 g masła
  • 4 łyżki stewii (tzw. zdrowy cukier)

Ryż gotować przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Równocześnie podgrzewając mleko z migdałami zmielonymi, rodzynkami i masłem na małym ogniu przez około 15 minut. Ryż porcjować i zalać zupą migdałową, a wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!

Autor artykułu
mgr inż. Joanna Koszewska
Specjalista ds. Żywienia i Dietetyki

Kontakt:
Diet-Point. Profesjonalne usługi dietetyczne
www.dietetyka.waw.pl
kom. 501829922
biuro@dietetyka.waw.pl




Komentarzy: 1
{opis}
17.12.2011 20:51 - hetmanka
Groch z kapustą? Przecież to rozdyma jak... nie powiem co!
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów