Ekorodzice

Zdrowe potrawy wigilijne

Autor: Joanna Koszewska 2010.12.22, 11:31
Kompot z suszu, czyli owoców suszonych – składniki:
  • dowolna ilość suszonych owoców                                    Czas przygotowania: ok. 30 minut
  • miód                                                                           Moczenie: minimum 2 godziny
  • Przyprawy:                                                                   Kaloryczność napoju: 100 ml = 30 kcal
    • cynamon,
    • imbir,
    • goździki,
    • gałka muszkatołowa,
    • kardamon
  • woda w ilości takiej, by przykrywała owoce na wysokość 2-3 cm
Owoce suszone – mogą być dowolne, ulubione: śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki itd…Zalać taką ilością wody, by znajdowała się ona ok. 2-3 cm ponad suszem. Moczyć tak około 2 godziny. Po tym minimalnym czasie gotujemy około 20 minut. Smakujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. Ja proponuję miód – poza słodkim smakiem ma wartości antybakteryjne.


Karp faszerowany jabłkami – składniki:
  • 2,5 kg karpia (2 sztuki)                                                  Czas przygotowania: ok. 20 minut
  • 1 kg winnych jabłek                                                      Kaloryczność napoju: 100 g = 100 kcal
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki
Sprawione karpie umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą morską, przykryć, zostawić na 1-2 godziny. Farsz: Obrane jabłka zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziać ryby, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, posmarować masłem, piec na grillu lub w gorącym piekarniku, skrapiając stopionym masłem. Podawać obłożony kawałkami cytryny.


Kluski z makiem i bakaliami – składniki:
  • 300 g makaronu najlepiej typu łazanki                               Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 100 g miodu                                                                 Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal 
  • 300 g maku                                                                  Ilość porcji po 50 g: 12
  • 150 g bakalii (orzechy, figi, daktyle, migdały, rodzynki)
  • 1,5 l mleka
Odmierzoną porcję maku zalać mlekiem i gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie można go rozetrzeć palcami. Następnie zmielić – najlepiej 2 razy. Posiekane uprzednio bakalie wraz z miodem połączyć z makiem.


Postna kapusta z grzybami – składniki:
  • 1000 g kiszonej kapusty                                                  Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 3 cebule ok. 500 g                                                         Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal 
  • 500 g suszonych grzybów                                                Ilość porcji po 100 g: 20
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Grzyby umyć, a następnie namoczyć na noc w wodzie, w której w dalszej kolejności gotujemy przez 30 minut grzyby. Po wyjęciu z wywaru pokroić je w paski i połączyć z posiekaną kapustą. Następnie dalej gotować ok. 40 minut. Cebule zarumienioną na oleju dodać do całości i doprawić solą i pieprzem, gotując do miękkości.


Pierogi z grzybami – składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki                                                               Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 1/3 szklanki wody zimnej                                                 Kaloryczność potrawy: 100 g = 300 kcal 
  • 3/4 g szklanki wrzątku                                                     Ilość porcji po 100 g: 6-8 
Składniki na farsz:
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Ciasto przygotowujemy odmierzając mąkę, a następnie dodać do niej wrzątek, który zaraz przelać zimną wodą, przemieszać łyżką i zagniatać. Po 20 minutach spędzonych pod przykryciem ponownie urabiać ciasto i pozostawić na kolejne 20 minut, by ciasto dojrzało. Grzyby namoczyć w wodzie, gdy zmiękną należy je zmielić, dodać do nich posiekaną cebulę, jajko i olej. Formować pierożki i wrzucać na wrzątek.


Przeczytaj także:

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców... więcej »
Podpłomyki

Podpłomyki

Czy po powrocie z pracy do domu często zdarza się, że brakuje Wam chleba? Znam to sposób! Od kilku lat staram się, aby zapasy mąki nigdy się nie skończyły. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. ... więcej »
Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
17.12.2011 20:51 - hetmanka
Groch z kapustą? Przecież to rozdyma jak... nie powiem co!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów