Ekorodzice

Zdrowe potrawy wigilijne

Autor: Joanna Koszewska 2010.12.22, 11:31
Kompot z suszu, czyli owoców suszonych – składniki:
  • dowolna ilość suszonych owoców                                    Czas przygotowania: ok. 30 minut
  • miód                                                                           Moczenie: minimum 2 godziny
  • Przyprawy:                                                                   Kaloryczność napoju: 100 ml = 30 kcal
    • cynamon,
    • imbir,
    • goździki,
    • gałka muszkatołowa,
    • kardamon
  • woda w ilości takiej, by przykrywała owoce na wysokość 2-3 cm
Owoce suszone – mogą być dowolne, ulubione: śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki itd…Zalać taką ilością wody, by znajdowała się ona ok. 2-3 cm ponad suszem. Moczyć tak około 2 godziny. Po tym minimalnym czasie gotujemy około 20 minut. Smakujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. Ja proponuję miód – poza słodkim smakiem ma wartości antybakteryjne.


Karp faszerowany jabłkami – składniki:
  • 2,5 kg karpia (2 sztuki)                                                  Czas przygotowania: ok. 20 minut
  • 1 kg winnych jabłek                                                      Kaloryczność napoju: 100 g = 100 kcal
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki
Sprawione karpie umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą morską, przykryć, zostawić na 1-2 godziny. Farsz: Obrane jabłka zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem, chrzanem i otartą skórką z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziać ryby, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, posmarować masłem, piec na grillu lub w gorącym piekarniku, skrapiając stopionym masłem. Podawać obłożony kawałkami cytryny.


Kluski z makiem i bakaliami – składniki:
  • 300 g makaronu najlepiej typu łazanki                               Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 100 g miodu                                                                 Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal 
  • 300 g maku                                                                  Ilość porcji po 50 g: 12
  • 150 g bakalii (orzechy, figi, daktyle, migdały, rodzynki)
  • 1,5 l mleka
Odmierzoną porcję maku zalać mlekiem i gotować na małym ogniu tak długo, aż będzie można go rozetrzeć palcami. Następnie zmielić – najlepiej 2 razy. Posiekane uprzednio bakalie wraz z miodem połączyć z makiem.


Postna kapusta z grzybami – składniki:
  • 1000 g kiszonej kapusty                                                  Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 3 cebule ok. 500 g                                                         Kaloryczność potrawy: 100 g = 200 kcal 
  • 500 g suszonych grzybów                                                Ilość porcji po 100 g: 20
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Grzyby umyć, a następnie namoczyć na noc w wodzie, w której w dalszej kolejności gotujemy przez 30 minut grzyby. Po wyjęciu z wywaru pokroić je w paski i połączyć z posiekaną kapustą. Następnie dalej gotować ok. 40 minut. Cebule zarumienioną na oleju dodać do całości i doprawić solą i pieprzem, gotując do miękkości.


Pierogi z grzybami – składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki                                                               Czas przygotowania: ok. 90 minut
  • 1/3 szklanki wody zimnej                                                 Kaloryczność potrawy: 100 g = 300 kcal 
  • 3/4 g szklanki wrzątku                                                     Ilość porcji po 100 g: 6-8 
Składniki na farsz:
  • 50 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Ciasto przygotowujemy odmierzając mąkę, a następnie dodać do niej wrzątek, który zaraz przelać zimną wodą, przemieszać łyżką i zagniatać. Po 20 minutach spędzonych pod przykryciem ponownie urabiać ciasto i pozostawić na kolejne 20 minut, by ciasto dojrzało. Grzyby namoczyć w wodzie, gdy zmiękną należy je zmielić, dodać do nich posiekaną cebulę, jajko i olej. Formować pierożki i wrzucać na wrzątek.


Przeczytaj także:

Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem

Nie jest odkrywczym stwierdzenie, iż najzdrowiej jeść produkty lokalne i sezonowe. Osobiście najbardziej cenię lato i jesień za owocowo-warzywne dary pozwalające na rozwijanie kulinarnych inspiracji. Poniżej prezentuję przepis na nieskomplikowaną,... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
17.12.2011 20:51 - hetmanka
Groch z kapustą? Przecież to rozdyma jak... nie powiem co!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów