Ekorodzice

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Autor: Artykuł rekomendacyjny 2017.11.23, 14:44

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu oraz treningu gwarantuje utrzymanie dobrej kondycji oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto znać główne zasady łączenia składników i przypraw w daniach, by tworzyć smaczne i pełnowartościowe posiłki. Umiejętne komponowanie produktów pozwoli na przyspieszenie metabolizmu i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Jajka i nasiona chia

Jeśli chcemy przyspieszyć nasz metabolizm powinniśmy przygotowywać dania z jajek. Zawierają one dziewięć ważnych dla organizmu aminokwasów. Poza tym, spożywając białkowe produkty na śniadanie obniżamy łaknienie na cały dzień. Osoby, które zjedzą jajko, dłużej pozostają najedzone. Nasiona chia są nasionami szałwii hiszpańskiej. Od wieków korzysta się z nich w Ameryce Środkowej i Południowej. Są one bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik, który powoduje uczucie sytości. Można dodawać je praktycznie do wszystkiego w zależności od preferencji. Doskonale sprawdzą się w sałatkach, jogurtach, koktajlach czy owsiankach.

Cynamon i owoce leśne

Bardzo wiele zalet ma również cynamon, który poza tym, że przyspiesza metabolizm, to pomaga usunąć nadmiar cukry z krwi. Dodatkowo, zapobiega on otyłości i ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie cynamonu pomaga w walce z problemami opróżniania żołądka. Można dodawać go do owsianek, koktajli i kawy. Podobne właściwości czyli przyspieszanie metabolizmu, hamowanie odkładania się tłuszczu czy ochrona przed cukrzycą mają owoce leśne głównie żurawina, jagody i truskawki. Owoce świetnie nadają się do przygotowywania koktajli i zdrowych deserów. Wiele osób, mimo chęci zmiany swoich nawyków żywieniowych nie ma czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Z pomocą przychodzi wówczas catering dietetyczny w Katowicach, dzięki któremu nie trzeba się martwić o komponowanie zbilansowanych dań. Posiłki są przygotowywane przez dietetyków i specjalistów, którzy przygotowują menu według preferencji klienta.

Metabolizm pobudza także zielona herbata, która zawiera kofeinę i katechiny. Dzięki filiżance herbaty poczujemy się pobudzeni i rześcy. Dodatkowo, jej regularne picie pomaga odbudować florę bakteryjną jelit. Najlepiej pić dwie, trzy filiżanki dziennie. Składnikami, które również pobudzają spalanie tłuszczu w organizmie są ostre przyprawy. Bardzo dobrym przykładem jest pierz cayenne. Spożywanie ostrych przypraw sprawia, że pojawia się zjawisko termogenezy czyli wytwarzania ciepła przez organizm. Tłuszcz staje się paliwem i szybciej się utlenia.

Regularne dodawanie do posiłków produktów przyspieszających metabolizm wspomaga funkcjonowanie organizmu i spalanie tkanki tłuszczowej. Warto wprowadzić je do swojego codziennego menu.



Przeczytaj także:

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »
Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów