Ekorodzice

Zdrowe potrawy wigilijne

Autor: Joanna Koszewska 2010.12.22, 11:31

Święta to piękny czas, gdzie w domu pachnie świeżą choinką, porządkami, wypiekami, prezentami, a za oknem widać opadające białe płatki śniegu. Niedługo rozlegnie się dzwonek do drzwi i przyjadą do nas najbliżsi - rodzina, przyjaciele. Nie ma nic bardziej wzniosłego, by uczcić ten czas uroczystą wigilią. Od pokoleń wieczór ten rządzi się swoimi prawami.


W tradycji zapisały się też potrawy, które mają swoją symbolikę np. mak ma zapewnić nam bogactwo. Także ich ilość nie jest obojętna – powinno być ich dwanaście tak jak liczba apostołów czy jak mówią inni liczba miesięcy.


Chciałam Państwu przytoczyć dania - te najczęściej się powtarzające, a także pokazać jak wygląda ich kaloryczność. Pamiętajmy o kilku wskazówkach:
  • Jeśli w waszym przepisie widnieje olej to, gdy ma być on do sałatki, dodaj olej słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, jeśli ma być poddany wysokiej temperaturze używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
  • Smalec zastąp oliwą.
  • Używaj cynamonu, majeranku, kminku pomagają lżej trawić, podnoszą powoli poziom glukozy we krwi.
  • Biały cukier staraj się go zastąpić miodem lub stewią.
  • Jedz jak najmniejsze porcje – potrawy poddawaj degustacji ;)
  • Używaj produktów ekologicznych.
  • Ryby kupuj z hodowli certyfikowanych, a nie z marketu. Podaję przepis na karpia dla tradycjonalistów, ale warto też pomyśleć o jego zastąpieniu łososiem, halibutem, czy pstrągiem – mają o wiele więcej fosforu, potasu i kwasów omega 3 niż karp.
    Czyż tego wieczoru nie warto wprowadzić jednej z kluczowych zasad każdej zdrowej diety: JEDZ Z  UMIAREM – MAŁO, A  CZĘSTO! Tradycja nakazuje, by skosztować każdej potrawy znajdującej się na wigilijnym stole. Tak, tak… Pani dietetyk tego wieczoru na to pozwala. Jednak nie zapomnijcie spakować do waszych walizek ciepłych czapek, rękawic, butów, a może sanek, nart, by po tym ucztowaniu spędzić czas aktywnie, dalej świętując, ale na świeżym powietrzu. W końcu my ekorodzice powinniśmy o tym dobrze pamiętać ;)


    Groch z kapustą – składniki:
    • 250 g grochu białego                                                   Czas przygotowania: ok. 1 godziny
    • 750 g kiszonej kapusty                                                 Moczenie: 12 godzin
    • Duża cebula                                                                Ilość porcji: 6-8
    • Łyżka kminku                                                              Wielkość porcji: 150-200 g
    • Pół łyżeczki mielonej papryki                                           Kaloryczność potrawy: 100 g= 100 kcal
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól do smaku
    Aby potrawa była łatwiej strawna należy pamiętać o dodaniu kminku! Umyty groch namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić, zalać przegotowaną wodą, ugotować, pod koniec gotowania posolić. W płaskim rondlu rozgrzać olej. Kapustę usiekać, włożyć do rondla, dodać kminku, zalać wrzątkiem – tak aby woda przykryła kapustę, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 40-50 minut. Usiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z ognia, posypać papryką. Odcedzony groch połączyć z kapustą i cebulą, wymieszać, chwilę poddusić razem, doprawić do smaku.


    Przeczytaj także:

    3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

    3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

    Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
    Dżem z owoców dzikiej róży

    Dżem z owoców dzikiej róży

    Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
    Danie z parowaru – Ryba z gruszkami

    Danie z parowaru – Ryba z gruszkami

    Przed Wami przepis na danie z parowaru – pyszny duet rybę z gruszkami. Oto przykład szybkiego, pożywnego i rodzinnego obiadku, który znakomicie smakuje z parowaru... ... więcej »
    Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

    Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

    Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców... więcej »
    Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

    Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

    Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »


    Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
    Najlepsze prezenty świąteczne
    zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
    praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
    dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
    karta podarunkowa
    inne

    Kategorie Blogów