Ekorodzice

Powidła śliwkowe

Autor: mama_igorka - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 11:40

Chcesz mieć piękną skórę i dobry wzrok? Jedz śliwki węgierki w każdej postaci. Sezon na śliwki trwa! Czas wziąć się za przygotowywanie domowych powideł śliwkowych...

fot. Powidła śliwkowe

 Przygotuj:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 200 g brązowego cukru, 
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny

 Sposób przygotowania:

  1. Śliwki należy umyć w gorącej wodzie i wydrylować.
  2. Wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować około 20 minut aż owoce się rozgotują.
  3. Rozgotowane wylać na patelnie lub do piekarnika i smażyć aż odparuje 1/3 objętości.
  4. Wrzące powidła przełożyć do wyparzonych słoików.
  5. Zakręcić i ustawić do góry dnem. 
  6. Odwrócić i odłożyć w chłodne, ciemne miejsce. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK




Komentarzy: 4
{opis}
22.10.2014 15:22 - zeberka
A bez cukru wyjdzie?
{opis}
22.10.2014 15:14 - wesoly_romek
Chciałem 3 kg orzechów włoskich do przetworów zamówić a tu kicha do łodzi nie dowożą;/
{opis}
22.10.2014 12:18 - mama_Igorka
Ja dodaję jeszcze 2 łyżki rumu. Powidła śliwkowe to moje smaki dzieciństwa.
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów