Ekorodzice

Powidła śliwkowe

Autor: mama_igorka - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 11:40

Chcesz mieć piękną skórę i dobry wzrok? Jedz śliwki węgierki w każdej postaci. Sezon na śliwki trwa! Czas wziąć się za przygotowywanie domowych powideł śliwkowych...

fot. Powidła śliwkowe

 Przygotuj:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 200 g brązowego cukru, 
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny

 Sposób przygotowania:

  1. Śliwki należy umyć w gorącej wodzie i wydrylować.
  2. Wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować około 20 minut aż owoce się rozgotują.
  3. Rozgotowane wylać na patelnie lub do piekarnika i smażyć aż odparuje 1/3 objętości.
  4. Wrzące powidła przełożyć do wyparzonych słoików.
  5. Zakręcić i ustawić do góry dnem. 
  6. Odwrócić i odłożyć w chłodne, ciemne miejsce. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
22.10.2014 15:22 - zeberka
A bez cukru wyjdzie?
{opis}
22.10.2014 15:14 - wesoly_romek
Chciałem 3 kg orzechów włoskich do przetworów zamówić a tu kicha do łodzi nie dowożą;/
{opis}
22.10.2014 12:18 - mama_Igorka
Ja dodaję jeszcze 2 łyżki rumu. Powidła śliwkowe to moje smaki dzieciństwa.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów