Ekorodzice

Powidła śliwkowe

Autor: mama_igorka - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 11:40

Chcesz mieć piękną skórę i dobry wzrok? Jedz śliwki węgierki w każdej postaci. Sezon na śliwki trwa! Czas wziąć się za przygotowywanie domowych powideł śliwkowych...

fot. Powidła śliwkowe

 Przygotuj:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 200 g brązowego cukru, 
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny

 Sposób przygotowania:

  1. Śliwki należy umyć w gorącej wodzie i wydrylować.
  2. Wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować około 20 minut aż owoce się rozgotują.
  3. Rozgotowane wylać na patelnie lub do piekarnika i smażyć aż odparuje 1/3 objętości.
  4. Wrzące powidła przełożyć do wyparzonych słoików.
  5. Zakręcić i ustawić do góry dnem. 
  6. Odwrócić i odłożyć w chłodne, ciemne miejsce. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »
Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole... więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »
Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
22.10.2014 15:22 - zeberka
A bez cukru wyjdzie?
{opis}
22.10.2014 15:14 - wesoly_romek
Chciałem 3 kg orzechów włoskich do przetworów zamówić a tu kicha do łodzi nie dowożą;/
{opis}
22.10.2014 12:18 - mama_Igorka
Ja dodaję jeszcze 2 łyżki rumu. Powidła śliwkowe to moje smaki dzieciństwa.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów