Chcesz mieć piękną skórę i dobry wzrok? Jedz śliwki węgierki w każdej postaci. Sezon na śliwki trwa! Czas wziąć się za przygotowywanie domowych powideł śliwkowych...
 
  
			fot. Powidła śliwkowe
  
   Przygotuj:
 
   
 
   
    - 2 kg śliwek węgierek,
  
    - 200 g brązowego cukru, 
  
    - garść orzechów włoskich,
  
    - 2 łyżki soku z cytryny
  
  
 
   Sposób przygotowania:
 
   
 
   
    - Śliwki należy umyć w gorącej wodzie i wydrylować.
  
    - Wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować około 20 minut aż owoce się rozgotują.
  
    - Rozgotowane wylać na patelnie lub do piekarnika i smażyć aż odparuje 1/3 objętości.
  
    - Wrzące powidła przełożyć do wyparzonych słoików.
  
    - Zakręcić i ustawić do góry dnem. 
  
    - Odwrócić i odłożyć w chłodne, ciemne miejsce.