Ekorodzice

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

19.05.2022, 21:01 Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy przepis na lemoniadę z arbuza? Podpowiadamy!

Sprawdzony przepis na lemoniadę z cytryny

Jak wygląda przepis na lemoniadę cytrynową z miętą? Przygotowuje się ją z następujących składników:

  1. 4 cytryny
  2. 4 łyżki cukru brązowego
  3. 10 listków mięty
  4. 1 litr zimnej wody
  5. 250 mililitrów gorącej wody
  6. Kostki lodu

Wyciskamy sok z cytryn, a następnie kroimy je na plastry. Rozcieramy miętę z cukrem i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż płyn ostygnie. W dzbanku umieszczamy lód i wlewamy do niego sok cytrynowy oraz syrop miętowy. Zalewamy całość zimną wodą i mieszamy.

Prosty przepis na lemoniadę pomarańczową

Kolejna propozycja to przepis na pyszną lemoniadę pomarańczową. Do jej przygotowania można wykorzystać kuchenne urządzenia, jakimi są sokowniki parowe. Są one niezwykle praktyczne — pozwalają bowiem cieszyć się naturalnym smakiem owocowych napojów przez cały rok. Umieszczone w sokowniku składniki, pod wpływem parowy wodnej wytwarzają sok, co jest procesem w pełni naturalnym. Sprawia to, że nasz poniższy przepis na lemoniadę nie wymaga dodawania konserwantów czy sztucznych substancji.



Przepis na najlepszą lemoniadę pomarańczową prezentuje się następująco. Składniki niezbędne do jej wykonania to:

  1. 3 pomarańcze
  2. 2 cytryny
  3. 2 szklanki wody mineralnej
  4. 1 łyżka cukru brązowego
  5. Liście mięty i melisy
  6. Kostki lodu

Przy pomocy sokownika wyciskamy sok z 3 pomarańczy i 1 cytryny, a następnie przelewamy go do dzbanka. W 1 szklance ciepłej wody rozpuszczamy cukier. Studzimy ją. Do soku dodajemy uprzednio posłodzoną wodę, jedną szklankę wody mineralnej, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz liście mięty i melisy. Wstawiamy lemoniadę na kilka godzin do lodówki. Serwujemy ją z dodatkiem kostek lodu.

Orzeźwiające lemoniady — jak je serwować?

Wiemy już jak przygotowywać orzeźwiające lemoniady. A w jaki sposób powinno się je serwować? Do tego celu doskonale nadają się między innymi szklane dzbanki do napojów. Są one przezroczyste, co pozwala na wyeksponowanie ich zawartości. W naczyniu wykonanym ze szkła znakomicie będzie się prezentowała między innymi orzeźwiająca lemoniada z dodatkiem liści mięty. To jednak niejedyna zaleta takich dzbanków. Są one również odporne na zarysowania i wahania temperatur, łatwe w utrzymaniu w czystości i wolne od alergizujących substancji. Godne polecenia są w szczególności dzbanki wyposażone w specjalny wkład na owoce oraz kostki lodu, który skutecznie chłodzi napój na całej jego objętości.


W czym jeszcze może zostać zaserwowana orzeźwiająca lemoniada arbuzowa? Eleganckim, a jednocześnie praktycznym rozwiązaniem są karafki. Naczynia tego typu bardzo często posiadają zatyczkę chroniącą przed owadami oraz liśćmi, które mogłyby trafić do ich wnętrza podczas przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu.

Niezwykle modnym w ostatnim czasie naczyniem na lemoniadę są słoiki z kranem. Świetnie nadają się one zarówno na spotkania w gronie przyjaciół, jak i uroczystości, takie jak wesela w ogrodzie. Słoiki szklane tego typu są wyposażone w kranik, który pozwala na wygodne nalewanie napoju. Nierzadko posiadają one także praktyczny stojak zwiększający bezpieczeństwo użytkowania. Takie słoiki na lemoniadę najczęściej mają pojemność około 3-5 litrów.


Każdy zaproponowany przez nas przepis na lemoniadę bez cukru jest gwarancją codziennych, małych sukcesów w efektownym serwowaniu napojów podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Przepis na lemoniadę arbuzową czy przepis na lemoniadę z miodem skutecznie rozpieści podniebienia bliskich.


Zobacz pozostałe porady

Hit ostatnich lat, czyli pieluszki bambusowe: jak dobrać pieluszkę do delikatnej skóry dziecka?

Hit ostatnich lat, czyli pieluszki bambusowe: jak dobrać pieluszkę do delikatnej skóry dziecka?

Pieluszki bambusowe od jakiegoś czasu są bardzo popularne, a  zainteresowanie nimi ciągle wzrasta. Co sprawia, że te produkty zyskały zaufanie rodziców? Dowiedz się, dlaczego te wielorazowe pieluchy są znakomitą alternatywą dla jednorazowych... więcej »
Kosz Mojżesza i inne akcesoria ekologiczne, które warto zapewnić niemowlęciu

Kosz Mojżesza i inne akcesoria ekologiczne, które warto zapewnić niemowlęciu

Akcesoria dla niemowlęcia powinny być nie tylko funkcjonalne, ale również ekologiczne – dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że maluszek nie ma styczności z przedmiotami, które mogłyby wywołać niepożądane reakcje, na przykład... więcej »
Dlaczego seniorzy powinni przyjmować probiotyki?

Dlaczego seniorzy powinni przyjmować probiotyki?

Czy seniorzy powinni przyjmować specjalne probiotyki dla osób starszych i kiedy warto je włączyć do diety? Odpowiedzi znajdziesz w  poniższym tekście. ... więcej »
Życie zgodnie z filozofią lagom

Życie zgodnie z filozofią lagom

Lagom to szwedzkie słowo, które nie ma bezpośredniego tłumaczenia na inne języki. Najbliżej mu do określenia "właśnie tyle, ile trzeba". Filozofia ta promuje harmonię, równowagę i umiarkowanie we wszystkich aspektach życia. W jaki... więcej »
Jak naturalne kosmetyki wpływają na zdrowie skóry dzieci?

Jak naturalne kosmetyki wpływają na zdrowie skóry dzieci?

Skóra noworodków, niemowląt, dzieci jest bardzo delikatna i wrażliwa. Do jej pielęgnacji należy stosować naturalne, hipoalergiczne i dokładnie przetestowane kosmetyki. Zmniejszają ryzyko podrażnienia skóry. Za to odpowiednio nawilżają i... więcej »

Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"