Ekorodzice

Masło klarowane i ghee

19.11.2021, 20:31 Masło klarowane i ghee

Masło klarowane to czysty tłuszcz zwierzęcy, otrzymywany podczas powolnego ogrzewania masła. W trakcie  tego procesu usuwane są białka mleka i laktoza oraz woda.

Maso klarowane, a masło klarowane ghee

Obydwie te nazwy są często stosowane zamiennie. Ghee było od wieków stosowane do potraw w Azji. Proces jego otrzymywania należy do tradycji w tamtych kulturach. W miarę jak kuchnia ajurwedyjska zyskiwała coraz więcej zwolenników, pomysł uzyskania tłuszczu mlecznego, na  którym można smażyć, upowszechnił się również w naszej kulturze. Masło klarowane ghee otrzymywane jest w dłuższym procesie niż dostępne powszechnie masło klarowane. Dzięki temu ma bardziej intensywny smak i ciemniejszy kolor.

Porównanie masła klarowanego i tradycyjnego

Gdy ghee jest płynne jest przejrzyste. W trakcie klarowania masła żółty kolor staje się intensywniejszy i tym wizualnie różni się od tradycyjnego masła. Charakterystyczną cechą masła klarowanego jest też lekko orzechowy smak. Korzystnym efektem klarowania masła jest podwyższenie tzw. punktu dymienia, czyli temperatury, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić i powstają niekorzystne dla zdrowia związki. Punkt dymienia dla masła tradycyjnego wynosi około 1000C, a dla masła klarowanego - powyżej 2500C. Z powodu usunięcia wody, która sprzyja rozwojowi bakterii, możemy masło klarowane przechowywać zdecydowanie dłużej od zwykłego masła.

Jak stosować masło klarowane?

  Dzięki temu, że masło klarowane ma podwyższony punkt dymienia można na nim piec i smażyć. W kuchni ważny jest też jego orzechowy smak i delikatna konsystencja. Stosowanie masło ghee bezpośrednio na potrawy sprawia, że są smakowite i pachnące. Sklep bio organic24.pl ma w ofercie ekologiczne masło klarowane ghee.

Dla wegan proponowane jest masło klarowane kokosowe.

Jak otrzymuje się masło klarowane bio?

Masło klarowane bio otrzymywane jest w procesie powolnego ogrzewania ekologicznego masła. To masło powstało z mleka od szczęśliwych krów. W ekologicznej hodowli są określone restrykcyjne zasady traktowania zwierząt.

Podczas ogrzewania masła na powierzchni pojawia się piana z wytrącanych białek. Ta piana jest usuwana, a po zakończeniu procesu przelewa się delikatnie, żeby nie przedostały się żadne cząstki stałe, masło klarowane bio do naczynia.

Masło klarowane bio z mleka od krów z gospodarstw ekologicznych

Przykładem produkcji ekologicznego mleka jest tzw. mleko sienne.  Produkcja mleka na bazie siana i jego dalszego przetwórstwa jest najbardziej pierwotną formą wytwarzania mleka, jest tak stara jak tradycja chowu krów mlecznych w rolnictwie (od ok. V w. p.n.e.). Karmienie krów odbywa się odpowiednio do pór roku.  Pasze składają się ze świeżej trawy i ziół w okresie dostępności pasz zielonych oraz siana w okresie zimowym. Zwierzętom nie podaje się pasz kiszonych. Wg badan naukowych mleko sienne wykazuje dwa razy większą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i sprzężonego kwasu linolowego niż mleko standardowe.

Wartości odżywcze masła klarowanego

Masło klarowane zawiera krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acid, SCFA). Należy do nich kwas masłowy, który nie występuje w innych tłuszczach zwierzęcych, ani w roślinnych olejach. Ten składnik ma korzystne działanie na przewód pokarmowy, między innymi poprzez ograniczanie stanu zapalnego  i ochronę przed działaniem patogenów. Natomiast kwas kaprylowy, należący do tłuszczy MCT, ma potwierdzone działanie bakteriobójcze. Masło klarowane zawiera również CLA  charakterystyczny wyłącznie dla tłuszczu mleka przeżuwaczy. Ma on korzystny wpływ na lipidy krwi  i  obniża zawartość tkanki tłuszczowej. Jednak trzeba zaznaczyć, że w badaniach u ludzi nie uzyskano jednoznacznego potwierdzenia w/w działań CLA.

Walory dietetyczne masła klarowanego

Masło klarowane nie zawiera białka i laktozy. Może być stosowane w diecie osób, które powinny ograniczać białko w diecie, jak na przykład osoby z niewydolnością nerek. Również dla osób z nietolerancją białek mleka krowiego i nietolerancją laktozy masło klarowane będzie lepszym wyborem niż masło tradycyjne.


Zobacz pozostałe porady

Hit ostatnich lat, czyli pieluszki bambusowe: jak dobrać pieluszkę do delikatnej skóry dziecka?

Hit ostatnich lat, czyli pieluszki bambusowe: jak dobrać pieluszkę do delikatnej skóry dziecka?

Pieluszki bambusowe od jakiegoś czasu są bardzo popularne, a  zainteresowanie nimi ciągle wzrasta. Co sprawia, że te produkty zyskały zaufanie rodziców? Dowiedz się, dlaczego te wielorazowe pieluchy są znakomitą alternatywą dla jednorazowych... więcej »
Kosz Mojżesza i inne akcesoria ekologiczne, które warto zapewnić niemowlęciu

Kosz Mojżesza i inne akcesoria ekologiczne, które warto zapewnić niemowlęciu

Akcesoria dla niemowlęcia powinny być nie tylko funkcjonalne, ale również ekologiczne – dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że maluszek nie ma styczności z przedmiotami, które mogłyby wywołać niepożądane reakcje, na przykład... więcej »
Dlaczego seniorzy powinni przyjmować probiotyki?

Dlaczego seniorzy powinni przyjmować probiotyki?

Czy seniorzy powinni przyjmować specjalne probiotyki dla osób starszych i kiedy warto je włączyć do diety? Odpowiedzi znajdziesz w  poniższym tekście. ... więcej »
Życie zgodnie z filozofią lagom

Życie zgodnie z filozofią lagom

Lagom to szwedzkie słowo, które nie ma bezpośredniego tłumaczenia na inne języki. Najbliżej mu do określenia "właśnie tyle, ile trzeba". Filozofia ta promuje harmonię, równowagę i umiarkowanie we wszystkich aspektach życia. W jaki... więcej »
Jak naturalne kosmetyki wpływają na zdrowie skóry dzieci?

Jak naturalne kosmetyki wpływają na zdrowie skóry dzieci?

Skóra noworodków, niemowląt, dzieci jest bardzo delikatna i wrażliwa. Do jej pielęgnacji należy stosować naturalne, hipoalergiczne i dokładnie przetestowane kosmetyki. Zmniejszają ryzyko podrażnienia skóry. Za to odpowiednio nawilżają i... więcej »

Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"