Ekorodzice

Jak gotować zupki dla niemowląt?

06.11.2011, 14:35 Emilia Lorenc
Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy ani oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin?
fot. Łukasz Wrzesiński

Trwałość tłuszczy zależy od stosunku różnych kawasów tłuszczowych wchodzących w ich skład, np. oliwa z oliwek zawiera 82% jednonienasyconych, 8% wielonienasyconych i 10% nasyconych. Im większy jest procent kwasów tłuszczowych wielonienasyconych wówczas tłuszcz jest mniej trwały i bardziej wrażliwy na temperaturę, a nawet światło.

Olej nieoczyszczony lniany ma do 70% zawartości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 3, przez co jest bardzo wrażliwy i ulega szybko procesowi jełczenia. Olej lniany przechowujemy w ciemnej szklanej butelce oraz w lodówce. Jeśli w oleju zachodzi proces jełczenia wówczas jego smak staje się gorzki. Potrawy przyprawiamy olejem lnianym bezpośrednio przed spożyciem, np polewając przestygniętą zupę w miseczce czy kaszę. Tak przygotowane potrawy mają wówczas największą wartość odżywczą, zachowując właściwości lecznicze, ochronne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oliwa z oliwek, oleje z rzepaku czy sezamu tłoczone na zimno są bardziej trwałe. W składzie ich jest przewaga kwasów tłuszczowych jednonasycownych (np. kwas oleinowy), które są bardziej trwałe. Można je stosować np podczas gotowania, pieczenia.

Zupy możemy gotować na niewielkiej ilości naturalnego masła czy oliwy z oliwek, zachowując witaminy z warzyw, a bezpośrednio przed spożyciem dodać np. łyżkę oleju lnianego do miseczki z lekko przestudzoną zupą. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie oleju lnianego – możemy do drugiego dania polać nim kaszę czy ryż.




Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"