Ekorodzice

fiolka (postów: 47) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.12.27 14:58
Wiadomo, że w parowarze można parować warzywa :) Można też mięso w kawałkach. Ryż, kasza też się da sparować.
Czy macie jakieś ulubione przepisy? Nie ukrywam, że otrzymałam parowar i nie do końca wiem jak go wykorzystać. Podzielcie się, jakie pyszności można w takim urządzeniu przygotować?
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
fiolka (postów: 47) Użytkownik portalu
40 punktów
2010.12.28 09:48
tu akurat tefal vitaquisine compact, ale one są w sumie podobne wszystkie. Dziś będę testować rybę parowaną w ziołach z piętrowo układanymi warzywami. Na pewno dam znać jak wyszło i przekażę przepis, jeśli będzie zjadliwy :)
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2010.12.29 14:45
http://www.ekorodzice.pl/jak-gotowac-w-parowarze,27,53,895.html- warto przeczytać;D

Co do parowaru różnią się miedzy sobą. My mamy zelmera i jestem zadowolona, ale wiem że niektórym on nie odpowiada. Zanim kupi się parowar, trzeba zwrócić uwagę:

1. Na ilośćrozmieszczenie pojemników (rozmieszczenie pojemników może być pionowe lub poziome. W poziomym smaki i zapachy potrwa się nie mieszają)
2.
Sprawdzić czy parowar  posiada pojemniki z wyjmowanym dnem. Dzięki temu, można gotować większe kawałki ryb, mięsa ( jak ma się wiekszą rodzinę , to trzeba o tym mysleć:D)
3.Czy w podstawie posiada lejek lub otwór, który umożliwi Ci uzupełnienie zbiornika podczas gotowania.

4. Na jego moc.Parowary mają moc od 400 do nawet 2000 W. Niektóre po zagotowaniu wody zmniejsza zużycie energii i pobiera jej tylko tyle, ile potrzeba do utrzymania procesu wytwarzania pary- warto poczytać zanim kupimy

5. Dodatkowe wyposazenie9 bajery w stylu Pojemniki do produktów sypkich, tacki ociekowe, podkładki do jajek itp...


miodziak (postów: 7) Użytkownik portalu
46 punktów
2011.01.30 14:39
Mix warzyw i ryba delikatnie przyprawione ziołami najlepiej świeżo porwanymi to wszystko zalać sosem, przepis : 3 duże pomidory pokrojone w cząstki ze zdjętą skórką wrzucamy na oliwę z oliwek, do tego zgnieciony ząbek czosnku, pieprz, kiedy ładnie się wyklaruje wrzucamy kilka świeżych listków mięty. Na talerz warzywa wg uznania i rybka zalewamy sosikiem i wszystko posypujemy pokruszonym serem pleśniowym ( im bardziej niebieski tym lepiej:)). Jeśli chodzi o warzywka to mój ulubiony zestaw to cukinia, żółta fasola szparagowa, bakłażan, czerwona papryka, kiedy wszystko jest gotowe to często wrzucam domowo kiszonego ogórka. Może brzmi skomplikowanie, ale jest banalnie proste:). SMACZNEGO:).
gregona (postów: 309) Użytkownik portalu
331 punktów 331 punktów 331 punktów 331 punktów
2011.05.22 12:26
Właśnie szukam parowaru, polecicie jakiś? :) Chciałabym znać zalety i wady, tych które posiadacie...bo wybór jest ogromny :/
Ostatnia zmiana: 2011.05.22 12:26
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2011.05.23 10:22
Właśnie szukam parowaru, polecicie jakiś? :) Chciałabym znać zalety i wady, tych które posiadacie...bo wybór jest ogromny :/


A do czego potrzebujesz tego parowaru?
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne