Dzieciom lepiej nie słodzić posiłków w ogóle! Jeśli chcemy urozmaicić danie, warto ugotować je z dodatkiem daktyli, moreli czy rodzynek.
Sporadycznie można używać syropu klonowego, słodu jęczmiennego, agawy. Ksylitol może mieć działanie silnie przeczyszczające, ponieważ dzieci nie mają jeszcze wszystkich enzymów trawiennych i mogą sobie nie poradzić z tego typu środkiem. Cukier rafinowany jest bardzo szkodzi - jest pożywką dla grzybów i pasożytów, znacznie osłabia odporność. Cukier trzcinowy jest lepszym produktem, ale nie jest polecany dzieciom.
Nie słodzę ani herbaty, pod jakąkolwiek postacią ani kawy zbożowej, bo innej nie pijam. Nauczyłam się nie słodzić napojów juz jako nastolatka, podczas manii odchudzania ;)
Słodzę inne potrawy cukrem trzcinowym, róznymi syropami i melasami eko (winogronowym, daktylowym, z agawy, klonpwym) miodem (na zimno), ksylitolem i stewią. Czasami dla słodkiego smaku dodaje do potrawy suszonej śliwki lub daktyli. Kiedyś udało mi sie kupic w aptece erytritol. Ani ksylitol ani erytritol nie powdowały u mnie efektów przeczyszczających.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.