Ekorodzice

mama_Igorka (postów: 391) Użytkownik portalu
52 punktów
2010.08.29 23:10
Jecie, czy nie jecie? Kiedyś wmawiano nam, że czarny jest zdrowy, teraz wyczytałam, że ten hurtowo robiony jest gorszy niż białe pieczywo, komu wierzyć?
wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2010.11.07 15:01
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika dwa cieplutkie bochenki chleba mmmm...pycha.
Do maszynki niekoniecznie trzeba gotową mieszankę. podaję przepis:

500 g mąki można wymieszac zwykłą z pszenną razową
300 ml wody+mleko
1 łyżeczka soli
1-3 łyżki cukru
1,5 łyżki oleju lub masła
drożdże w proszku(1 paczka) lub świeże (ok 2dkg)

Podaję także przepis na CHLEB NA ZAKWASIE ja nazywam go dla leniwych:)

1 kg mąki
0,5 kg mąki żytniej razowej
1 szkl słonecznika
1 szkl płatków owsianych górskich
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl ziaren siemienia lnianego
4 łyżeczki soli
1,5 l letniej wody (ew.+200 ml)
zakwas

Składniki wymieszać, dodać zakwas. Włożyć na blaszki. Zostawić przykryte sciereczką na 8-12 h (całą noc). Przed włożeniem do piekarnika odłożyć ok 3 łyżki na zakwas. Piec w temp. 180 stopni 1,5 h.

ZAKWAS:

Zmieszać 2 garście maki żytniej z taką ilością wody aby powstała miękka papka. Przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu. Po 2 dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim nadaje się do użytku, jeśli ostem - nie

Smacznego!


Ile zakwasu trzeba dać na powyższe proporcje i w czym go przechowywać, bo plastikowa miseczka odpada?

danda (postów: 96) Użytkownik portalu
20 punktów
2010.11.23 22:35
Wielodzietna plastikowa miseczka może być, może też być szklana. w międzyczasie można mieszać drewnianą łyżką. Myślę, że szklanka tego zakwasu powinna wystarczyć do przepisu, aczkolwiek to nie ja jestem autorką przepisu, więc pewności nie mam.
mamaga (postów: 231) Użytkownik portalu
46 punktów
2010.11.30 23:07
Ile zakwasu trzeba dać na powyższe proporcje i w czym go przechowywać, bo plastikowa miseczka odpada?






Jeśli robisz zakwas z przepisu który podałam to całą porcję zakwasu ( ok 1/2 szkl)Z kolejnego ciasta na chleb odkładam ok 3 łyżki. Jeśli damy za dużo zakwasu chleb będzie po prostu kwaśniejszy. Zakwas przechowywać należy w lodówce, myślę że naczynie nie ma większego znaczenia, ja trzymam go w zwykłym kubku ceramicznym (kiedyś kobiety przechowywały zakwas w drewnianej dzieży)
www.plachaart.blogspot.com
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne