Ekorodzice

wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2013.07.16 12:40
Fajny przepis na dżem porzeczkowo-bananowy. Mniej więcej tyle porzeczek, co bananów. Obrać jedno i drugie, do gara wrzucić i smażyć aż całość będzie miało konsystencję mniej więcej "gorącego kisielu" Cukru do smaku - na 10 kg porzeczek i mniej więcej tyle samo bananów poszło mi 2 kg. Przy czym diabeł tkwi w szczegółach - banany były raczej dojrzałe, a porzeczki słodkie (o ile mogą być takie). Ponieważ robiłam to przez 4 dni, odparowało się dużo wody, dlatego odrobinę dolałam (żeby nie było konsystencji cegły). Przy krótszym robieniu nie ma takiej potrzeby. Porzeczki zawierają dużo pektyn, dlatego po ostygnięciu dżem robi się dużo gęstszy niż gdy jest ciepły, a nawet letni. Cukier dodajemy w przypadku porzeczek dopiero na samym końcu procesu. I mieszać przez cały czas, co by się nie przypaliło.
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne