Ekorodzice

donka23 (postów: 33) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.08.23 11:05
Ponieważ w tym roku będę miała dynii po uszy szukam inspiracji na zupy i inne pyszności z tego warzywka. Macie jakieś pomysły? zależy mi na prostych w wykonaniu daniach. Z racji mojego stanu, długie stanie przy garach odpada...
donka23 (postów: 33) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.08.23 11:06
Drugie pytanie. Jak długo można dynie przechowywać?  Od jakiego wieku można je dziecku podawać? Z góry dziękuję za pomoc!
inzynierka (postów: 218) Użytkownik portalu
43 punktów
2011.08.23 11:15
W całości w suchym miejscu można przechowywać nawet kilka miesięcy. Można też mrozić.
u nas mama robiła zacierki z dynia- ja takich nie umiem. Robiliśmy zaś pierożki z dynią: szklanka pure z dyni, pół szklanki parmezanu, 3 łyżki oliwy,6 łyżek bułki tartej, sól pieprz do smaku i ważne szczypta gałki muszkatałowej.
Super są też zupy kremy z dyni dodatkiem szczypty chilii i grzankami czosnkowymi.
www.inzynierka.pl
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.08.23 12:37
Zupa z dyni
składniki: 
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
sól, pieprz


 Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Nie wiem czy to dla ciebie długo, ale zupę przygotowuje się tak 45 minut, na 4 porcje.




Ostatnia zmiana: 2011.08.23 12:40
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
wesoly_romek (postów: 123) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.08.23 12:55
My robimy mus dynia z jabłkiem

Wystarczy gotować jabłka i dynię ( proporcje 1:1) aż rozmiękną i zrobiła się ciapa. Niektórzy dosładzają, ale my robimy bez cukru. Czasem żona dodaje olejek pomarańczowy do smaku, płatki róży konfiturowej albo łyżeczkę dżemu z pigwy. Jeśli wyjdzie za rzadka masa smażymy na patelni, żeby woda odparowała.


Tata 19 letniej Sylwi i 7 letniego Franka i 7 miesięcznego Rafałka
enigma (postów: 706) Użytkownik portalu
131 punktów 131 punktów
2011.08.23 23:04
Robiliśmy puree z dyni (pyszne zamiast ziemniaków), kopytka z dyni, spaghetti z dynią. Przechowywaliśmy w zamrażarce dość długo (a zamrażaliśmy pokrojoną w kostkę i zblanszowaną - 2 min. w gorącej wodzie) 
spodziewaj się niespodziewanego
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.09.03 16:08
Starsza córka jest amatorką pierogów z dynią.

Składniki

Ciasto pierogowe:

280 g mąki pszennej 
1/4 łyżeczki soli 
250 ml wrzątku
30 g masła

Farsz:

350 g upieczonej dyni (sam miąższ)
350 g białego sera
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Farsz: upieczoną dynię zmielić w maszynce do mięsa razem z białym serem. Doprawić solą i pieprzem . Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 3 minuty. Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierożki na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki jeszcze 1 - 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.



Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne