Ekorodzice

Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.07.23 13:30
Często nie mam pomysłu, co podać dzieciom na drugie śniadanie albo podwieczorek, poza ,,tradycyjnymi" rzeczami typu jogurty, domowe budynie i kisiele itp. Szczególnie chodzi mi o proste i szybkie, ale zdrowe dania z owoców, o które teraz bardzo łatwo. Może na początek podam przepis na ,,Bananową przekąskę".
Banana kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu. Posypujemy łyżką kakao i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Można podać dzieciom od pierwszego roku życia, od warunkiem że nie są uczulone. Smacznego!
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.10.27 15:58
Ten przepis na baton jest super :) A da sie użyć jakiś innych owoców? Bo u mnie akurat obie dziewczyny mają uczulenie na banany.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
katia (postów: 30) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.10.27 19:01
Ten przepis na baton jest super :) A da sie użyć jakiś innych owoców? Bo u mnie akurat obie dziewczyny mają uczulenie na banany.


Ja robię albo bananowy, albo daktylowo-orzechowy:

pół szklanki mąki
ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki daktyli
szklanka orzechów rozdrobnionych
2 jajka
ćwierć szklanki stopionej margaryny lub tyle samo oleju kokosowego
1 szklanka cukru trzcinowego lub z brzozy


Ucieram cukier ze stopiona chłodną margaryna lub olejem kokosowym( co kto woli) i dodaje ubite jajka, wlewam masę do mąki zmieszanej z proszkiem i szczypta soli. Dodaje posiekane daktyle i orzechy. Wałkuje na gruby placek. piecze 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. Później krajam w batony jak bananowy

Banan jest specyficznym owocem, wiec nie wiem co mogłoby go zastąpić poza bakaliami? Jednak jak wypróbujesz z czymś innym napisz koniecznie!
HAART (postów: 395) Użytkownik portalu
226 punktów 226 punktów 226 punktów
2011.10.28 10:21
mniam muszę spróbować... ale masło zamiast margaryny można? bo ja sie na pieczeniu nie znam...


no właśnie, lepiej masło (moim zdaniem) bo margaryny zawierają tłuszcz utwardzony i inne świństwa i ogólnie lepiej z kuchni wyrzucić margarynę :)

Mój KREATYWNY BLOG www.haart.pl
wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2011.11.04 10:41
Ja dzis zrobiłam ciasteczka orkiszowe wg przepisu ze strony bioplanet i moje dzieciaki są zachwycone!. Przepis poniżej:

Składniki
-Płatki orkiszowe BIO - 1/2 szkl.

-Płatki owsiane BIO - 1/2 szkl.

-Otręby orkiszowe BIO - 1 szkl.

-Rodzynki sułtanki BIO - 1/2 szkl.

-Żurawina słodzona cukrem trzcinowym BIO - 1/2 szkl.

-Mąka orkiszowa typ 2000 BIO - 1 szkl.

-Jaja ekologiczne BIO - 2 73

-sok jabłkowy - 1 szkl.

-Olej słonecznikowy BIO - 1/4 szkl.

-cynamon - szczypta
-kardamon - szczypta

-sól - szczypta

Płatki, mąkę, otręby, przyprawy, rodzynki i żurawinę wymieszać. Jajka zmiksować z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i  wymieszać. Na natłuszczonej blaszce formować łyżką nieduże placuszki. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 10-15 min.

 


Ostatnia zmiana: 2011.11.04 10:46
wesoly_romek (postów: 123) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.12.11 20:42

Podaje przepis na chrupki jabłkowe handmade. Wiem, że można je kupić  teraz w ekosklepach, ale po co kupować, jak samemu można zrobić?


Chrupki jabłkowe


4-6 jabłek pokrojonych w plastry, sok z 1 cytryny, 1/4 szklanki soku jabłkowego, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki pełnej mąki pszennej do pieczenia, 1/4 szklanki uprażonych i zmielonych nasion sezamu, 1/4 filiżanki zmielonych orzechów, szczypta soli morskiej.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połączyć płatki owsiane, mąkę, nasiona sezamu, orzechy, wodę, sok cytrynowy, sól i 2 łyżki soku jabłkowego, aby utworzyły kruszonkę. Ułożyć jabłka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i polać resztą soku jabłkowego. Posypać jabłka połową kruszonki. Ułożyć drugą warstwę jabłek i posypać pozostałą kruszonką. Piec przez 40 minut.

Tata 19 letniej Sylwi i 7 letniego Franka i 7 miesięcznego Rafałka
Renata.Ch. (postów: 381) Użytkownik portalu
60 punktów
2011.12.12 13:25
Ja w sobotę piekłam batony bananowe według wrzuconego tutaj przepisu i jestem zachwycona, po prostu palce lizać :)
Wesoły_romek, te chrupki też chyba kiedyś robiłam tylko bez sezamu i dawałam chyba rodzynki.
Ekomamusia nastolatki i dwuletniej dziewczynki Mój blog: http://www.ekorodzice.pl/blogi1570,inne-notki.html
Konto użytkownika zostało zablokowane lub skasowane
wielodzietna (postów: 332) Użytkownik portalu
310 punktów 310 punktów 310 punktów 310 punktów
2013.08.08 13:59

Właśnie znalazłam przepis w palce lizać na ciasto jagodowe zaczynam je testować Miejmy nadzieję, że sie w kuchni nie ugotuję:D

Ciasto jagodowe z limonką

1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej
1/2 kostki (100 g) masła
1 szklanka (200 g) cukru
2 jajka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
3 łyżki soku z limonki
200 g jagód
masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy

Dekoracja:
1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część)
1 łyżka cukru
100 g jagód
cukier puder

W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej wzdłuż laski wanilii (osłonkę możesz użyć do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego). Całość miksuj mikserem lub trzepaczką rózgową ok. 1 minuty, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodaj przesianą mąkę, skórkę i sok z limonki i miksuj, aż masa będzie jednolita. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę z ciasta. Na wierzch rozłóż jagody. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 25-35 minut, aż ciasto się zrumieni i patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy (jeśli wierzch ciasta za szybko się zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej). Wyjmij z pieca i ostudź. Skórkę z limonki wymieszaj z cukrem. Upieczone ciasto posyp pozostałymi jagodami i mieszanką skórki z cukrem, a na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem. Ciasto jagodowe możesz podawać z delikatnie ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Autor przepisu: Karin Herrström, Michał Godyń


hetmanka (postów: 222) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.11.05 18:10
Energetyczne kulki – bez pieczenia
Czego potrzebujesz?

Płatki owsiane – 1 szklanka

Wiórki kokosowe – 2/3 szklanki

Masło orzechowe – 1/2 szklanki

Siemię lniane – 1/2 szklanki

Miód – 1/3 szklanki

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Zmieszaj wszystkie składniki razem w misce. Odłóż do lodówki na około 0,5 godziny. Uformuj kulki i gotowe. Kulki możesz przechowywać w lodówce nawet do 1 tygodnia.
miraga_ (postów: 253) Użytkownik portalu
40 punktów
2013.11.06 11:40
Energetyczne kulki – bez pieczenia
Czego potrzebujesz?

Płatki owsiane – 1 szklanka

Wiórki kokosowe – 2/3 szklanki

Masło orzechowe – 1/2 szklanki

Siemię lniane – 1/2 szklanki

Miód – 1/3 szklanki

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Zmieszaj wszystkie składniki razem w misce. Odłóż do lodówki na około 0,5 godziny. Uformuj kulki i gotowe. Kulki możesz przechowywać w lodówce nawet do 1 tygodnia.


To mnie zaciekawiłaś tym przepisem. Zrobiłam od razu, ale muszę zaopatrzyć się w masło orzechowe.
http://www.ekorodzice.pl/blogi2805,inne-notki.html http://miraga80.blogspot.com/
Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne