Ekorodzice

superbabcia (postów: 96) Użytkownik portalu
32 punktów
2011.01.02 14:54
Zakładam topik bo pewnie niejedna mamusia lub tatuś:D szuka inspiracji w kuchni, a gdy babcia daleko pozostaje tylko internet lub poradniki. Ponieważ najbardziej pewne są te sprawdzone przepisy, założyłam więc ten topi żeby się z wami kilkoma podzielić, może wy też znacie jakieś o których nie słyszałam, a które zasmakują moim wnusią. Pozdrawiam noworocznie i zabieram się do przepisywania moich
superbabcia (postów: 96) Użytkownik portalu
32 punktów
2011.01.05 13:01
Marchewkowy mix
Marchewkę, seler i pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroje w kostkę wrzucam do wody i gotuję. w osobnym rondelku gotuje jajko na twardo. Do ugotowanych warzyw dodaje  żółtko na twardo i  wszystko miksuje blenderem. Studzę  i podaje.


aicha (postów: 91) Użytkownik portalu
45 punktów
2011.01.05 22:23
Zupki można przygotowywać praktycznie ze wszystkiego :) marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki, buraczki, stopniowo wszystkie rodzaje warzyw i tysiace kombinacji :) mój najbardziej lubi właśnie barszczyk czerwony :)
mamakini (postów: 3) Użytkownik portalu
20 punktów
2011.01.05 22:35
Ja wszędzie polecam zupę dyniową Składniki: Dwie garści pokrojonej w grubą kostkę dyni 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 4-5 ziemniaków przyprawy (ja używam jedynie soli ziołowej z Darów Natury - polecam)
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i podgotować. Po jakimś czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mniej więcej w połowie gotowania wrzucić do warzyw dynię. Gdy część dyni zacznie się rozpadać wsypać przypraw do smaku - np polecaną sól. Na koniec dodać nieco oliwy z oliwek lub łyżeczkę masła. Jeśli dziecko lub my lubimy warto włożyć łyżeczkę gęstej śmietany lub wlać niedużego "kleksa" zwykłej.
Na prawdę pyszna.
Zupki można zrobić ze wszystkiego.
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2011.01.17 17:43


Zupa ziemniaczana
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać rosołem i ugotować. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sitko. Wlać śmietanę i dodać przyprawy. Wymieszać. Zupę podawać z szczypiorkiem.
agnieszka (postów: 165) Użytkownik portalu
66 punktów
2011.10.10 23:07
My ostatnio przepadamy za krupniczkiem z biała fasolką

3 ziemniaki
2 pory
2 marchewki
3 łyżki kaszy perłowej
100g białej fasolki
szyjka i skrzydełka z kury
pieprz/sól do smaku


Kroje umyte warzywka i wrzucam razem z mięsem do wody. Gotuje wywar. Wsypuje kasze i fasolkę. Pod koniec gotowania dodaje pokrojone ziemniaki i doprawiam do smaku Mała za tym przepada!


UWAGA! Dzień wcześniej moczymy fasolkę

Gruszka, jabłko, a może klepsydra? Sprawdź swój kształt!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »
Pieluchy wielorazowe podbiły już serca wielu ekomam. O ich zaletach mówi się coraz głośniej i śmielej… W jaki sposób wielorazówki zaskarbiły sobie przychylność rodziców? I dlaczego tradycyjne jednorazówki są zmorą ekologów? Rozwiąż quiz i dowiedz się więcej...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne