Ekorodzice

Czym kroić czosnek?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2013.12.11, 16:04

Siekasz czosnek metalowym nożem lub wyciskasz miąższ za pomocą wyciskacza zrobionego z aluminium? STOP! Przez ten zwyczaj, Twoje potrawy mogą mieć posmak ostrej goryczki, a żołądek odmawia Ci posłuszeństwa. Dlaczego?

fot. siekanie czosnku fot.Jolanta Walczyk

Otóż metalowy nóż pod wpływem siekania czosnku uwalnia w nim drażniące związki chemiczne (dwusiarczan dwuallilowy) nadając potrawom charakterystyczny, ostry smak i zapach. W celu uniknięcia tego procesu, najlepiej używać noży ceramicznych lub  przed posiekaniem uderzyć czosnek drewnianym wałkiem lub rozgnieść go płazem noża. Proste, a może poprawić smak wielu potrawom i uchronić przed zgagą! Noże ceramiczne polecane są również do krojenia owoców i warzyw.


Tagi: czosnek   domowe   dzieci   kuchnia   porady   zdrowa   żywienie  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »