Ekorodzice

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Autor: Emilia Lorenc 2011.02.08, 11:56
fot. www.sxc.hu
Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara koncepcja, łatwo ją wprowadzić w pewnym uproszczeniu do codziennego jadłospisu.


Pięć elementów to m.in. pięć smaków:
  • ogień (gorzki)
  • ziemia (słodki)
  • metal (ostry)
  • woda (słony)
  • drewno (kwaśny) ....

Każdy produkt spożywczy należy do odpowiedniego elementu, np:
  • ogień (O) – kasza gryczana, wrzątek, świeża bazylia, imbir świeży;
  • ziemia (Z) – marchewka, kasza jaglana, miód, orzechy, oliwa z oliwek;
  • metal (M) – rzodkiewka, pieprz, kminek, cebula surowa;
  • woda (W) – sól, zimna woda, ryby, fasola, ogórki surowe;
  • drewno (D) – pomidory, pietruszka natka, kiszone produkty, cytryna.

Śniadanie owsianka i kawa naturalna

Owsianka

M: płatki owsiane, szczypta cynamonu

W: zalać zimną wodą

D: suszona żurawina

O: odrobina świeżego startego imbiru

Z: ziarno siemienia lnianego, słonecznik, rodzynki suszone na słońcu, starte lub pokrojone jabłko


Kawa naturalna


O:
naturalna kawa mielona zalana gorącą wodą (kawę naturalną można zamienić na zbożową, np. orkiszową, która będzie należeć do D)

Z: łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego

M: kardamon nasiona,

W: krople zimnej wody by opadły fusy


II Śniadanie – sałatka do pojemnika do pracy

D: makaron orkiszowy

O: szczypta kurkumy

Z: brokuła ugotowana, podprażone płatki migdałowe, olej lniany nieoczyszczony

M:
pieprz, oregano

W: sól morska

D:
natka pietruszki


Obiad – zupa krem z cieciorki

W: zimna woda

D: łyżka natki pietruszki

O:
listki świeżej bazylii

Z: 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, pietruszka korzeń, namoczona przez noc cieciorka, łyżka masła

M: pół małego selera (korzeń), czosnek świeży 5 ząbków

W: sól morska

D: posypać natką pietruszki

Podawać z grzankami lub prażonymi migdałami.


Przeczytaj także:

Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Kisiel z mirabelek

Kisiel z mirabelek

Mirabelki zawierają mnóstwo cennych witamin i dużą ilość błonnika. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, rozwiązując między innymi problemy z zaparciami. Jednak w surowej formie nie zawsze są zachęcające dla najmłodszych. A może kisiel?... więcej »
Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Nalewkę na wzmocnienie, sok na przeziębienie, moczopędny napar… Co jeszcze można zrobić z czarnego bzu? Otóż ten niedoceniony krzew, uważany przez niektórych za trujący, może być lekiem na całe zło. Stany zapalne oczu, angina czy zatrucie... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów