Ekorodzice

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Autor: Emilia Lorenc 2011.02.08, 11:56
fot. www.sxc.hu
Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara koncepcja, łatwo ją wprowadzić w pewnym uproszczeniu do codziennego jadłospisu.


Pięć elementów to m.in. pięć smaków:
  • ogień (gorzki)
  • ziemia (słodki)
  • metal (ostry)
  • woda (słony)
  • drewno (kwaśny) ....

Każdy produkt spożywczy należy do odpowiedniego elementu, np:
  • ogień (O) – kasza gryczana, wrzątek, świeża bazylia, imbir świeży;
  • ziemia (Z) – marchewka, kasza jaglana, miód, orzechy, oliwa z oliwek;
  • metal (M) – rzodkiewka, pieprz, kminek, cebula surowa;
  • woda (W) – sól, zimna woda, ryby, fasola, ogórki surowe;
  • drewno (D) – pomidory, pietruszka natka, kiszone produkty, cytryna.

Śniadanie owsianka i kawa naturalna

Owsianka

M: płatki owsiane, szczypta cynamonu

W: zalać zimną wodą

D: suszona żurawina

O: odrobina świeżego startego imbiru

Z: ziarno siemienia lnianego, słonecznik, rodzynki suszone na słońcu, starte lub pokrojone jabłko


Kawa naturalna


O:
naturalna kawa mielona zalana gorącą wodą (kawę naturalną można zamienić na zbożową, np. orkiszową, która będzie należeć do D)

Z: łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego

M: kardamon nasiona,

W: krople zimnej wody by opadły fusy


II Śniadanie – sałatka do pojemnika do pracy

D: makaron orkiszowy

O: szczypta kurkumy

Z: brokuła ugotowana, podprażone płatki migdałowe, olej lniany nieoczyszczony

M:
pieprz, oregano

W: sól morska

D:
natka pietruszki


Obiad – zupa krem z cieciorki

W: zimna woda

D: łyżka natki pietruszki

O:
listki świeżej bazylii

Z: 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, pietruszka korzeń, namoczona przez noc cieciorka, łyżka masła

M: pół małego selera (korzeń), czosnek świeży 5 ząbków

W: sól morska

D: posypać natką pietruszki

Podawać z grzankami lub prażonymi migdałami.


Przeczytaj także:

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach. więcej »
Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Czy mleko jest zdrowe?

Czy mleko jest zdrowe?

Mleko ma bardzo wielu zagorzałych zwolenników i przeciwników, dlatego też w ostatnim czasie jest bardzo duży spór na temat tego, czy krowie mleko jest faktycznie zdrowe. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów