Ekorodzice

Zupa migdałowa

Autor: Joanna Koszewska 2013.12.02, 21:40

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda!  Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska. Doskonale komponują się z daniami wigilijnymi. Warto więc mieć w zanadrzu przepis na zupę migdałową...


  • 100 g ryżu                                                                       Czas przygotowania: ok. 60 minut
  • 150 g migdałów                                                                Kaloryczność potrawy: 100 g = 130 kcal
  • 1 litr mleka
  • 60 g rodzynek 
  • 5 g masła
  • 4 łyżki stevi lub ksylitolu

Ryż gotować przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Równocześnie podgrzewając mleko z migdałami zmielonymi, rodzynkami i masłem na małym ogniu przez około 15 minut. Dosłodzić do smaku. Ryż porcjować i zalać zupą migdałową, a wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałów.

Tagi: danie   migdałowa   wigilijne   zupa  

Przeczytaj także:

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Danie wielkanocne – zupa z rzeżuchy

Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Smażony bakłażan

Smażony bakłażan

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego... więcej »
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów