Ekorodzice

Zupa migdałowa

Autor: Joanna Koszewska 2013.12.02, 21:40

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda!  Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska. Doskonale komponują się z daniami wigilijnymi. Warto więc mieć w zanadrzu przepis na zupę migdałową...


  • 100 g ryżu                                                                       Czas przygotowania: ok. 60 minut
  • 150 g migdałów                                                                Kaloryczność potrawy: 100 g = 130 kcal
  • 1 litr mleka
  • 60 g rodzynek 
  • 5 g masła
  • 4 łyżki stevi lub ksylitolu

Ryż gotować przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Równocześnie podgrzewając mleko z migdałami zmielonymi, rodzynkami i masłem na małym ogniu przez około 15 minut. Dosłodzić do smaku. Ryż porcjować i zalać zupą migdałową, a wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałów.

Tagi: danie   migdałowa   wigilijne   zupa  

Przeczytaj także:

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Nie jestem miłośniczką tradycyjnych sałatek królujących na polskich stołach. Zawsze pojawi się w nim jakiś produkt, za którym nie przepadam. Jeśli natomiast chodzi o owoce, to lubię praktycznie wszystkie. Dlatego więc sałatka owocowa to... więcej »
Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »
Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »


Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów