Ekorodzice

Zupa z selera

Autor: Ewa Ramenda 2010.05.03, 07:31
Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler.  To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy można z niego zrobić.

fot. www.sxc.hu

Pyszna i tania zupa z selera
  • 1 mała bulwa selera lub pół dużej,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • śmietana lub jogurt
  • mąka do zabielenia

Seler kroimy w kawałki ok. 3x3 cm i gotujemy z kostką rosołową ok. 20 min do miękkości. Miksujemy seler w rosole i zabielamy. Możemy również masę selerową odcedzić przez sitko i dodać do zupy lane ciasto lub makaron, a z pozostałej masy zrobić kotleciki selerowe.

Kotleciki selerowe
  • masa selerowa (uzyskana przy gotowaniu zupy)
  • 1 lub 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: papryka czerwona i żółty ser (pokrojone w kostkę)

Do uzyskanej masy selerowej dodajemy całe surowe jajko. Jeśli chcemy uzyskać lepszą konsystencję, możemy również dodać jajko ugotowane na twardo (starte na tarce o najmniejszych oczkach). Następnie dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. Jeśli z masy nie da się ulepić kotlecików, należy dodać więcej bułki tartej. Następnie formujemy placki i smażymy na oliwie z oliwek. Można do masy dodać papryki oraz twardego żółtego sera.

Czy wiesz, że...?
Seler wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Stosowany jest w dietach odchudzających. Posiada również działanie moczopędne. Jedzony regularnie, pod postacią bulw lub naci, ma zbawienny wpływ na ciśnienie tętnicze, pracę nerek, trawienie, a nawet skołatane nerwy.



Tagi: dzieci   seler   weganie   wegetarianie   zupa   żywienie  

Przeczytaj także:

Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować... więcej »
Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii

Ziarna prawdziwej wanilii mogą do niepoznania zmieniać smak potraw. Nie każdy jednak wie, że aby delektować się aromatem tej przyprawy, nie trzeba używać cukru. Alternatywą może być ekstrakt z lasek wanilii! ... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
28.06.2013 23:12 - dociekliwa
Kazdy sobie wrzuci to co chce zamiast kostki:D
{opis}
01.04.2012 07:28 - daszka
można użyć kostek rosołowych wegetariańskich bio lub bulionu wegetariańskiego w proszku też bio bez Glutaminianu sodu i innych polepszaczy.
{opis}
13.01.2011 12:07 - michsi
Radziłabym nie używać kostek rosołowych, jeżeli chce się zachować zasadę "zdrowa" kuchnia. To co można osiągnąć z glutaminianem sodu, można wykonać również samemu, bez chemii. Trochę dłużej się gotuje, ale efekt nieporównywalny.
{opis}
02.06.2010 17:34 - anne67
Z Selerem robie takze doskonale purée : Ziemniaki, maly seler w kawalkach, cebula, czosnek, sol. Zagotowac i na koniec rozgniesc wszystko razem na purée. Jezeli jest za duzo wody, to odlac na poczatek i w razie potrzeby dolac na koncu. Mozna dodac troche mleka i wody lub mleka roslinnego. Na koncu dolozyc oleju z oliwek. Pycha !
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów