Ekorodzice

Zupa z selera

Autor: Ewa Ramenda 2010.05.03, 07:31
Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler.  To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy można z niego zrobić.

fot. www.sxc.hu

Pyszna i tania zupa z selera
  • 1 mała bulwa selera lub pół dużej,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • śmietana lub jogurt
  • mąka do zabielenia

Seler kroimy w kawałki ok. 3x3 cm i gotujemy z kostką rosołową ok. 20 min do miękkości. Miksujemy seler w rosole i zabielamy. Możemy również masę selerową odcedzić przez sitko i dodać do zupy lane ciasto lub makaron, a z pozostałej masy zrobić kotleciki selerowe.

Kotleciki selerowe
  • masa selerowa (uzyskana przy gotowaniu zupy)
  • 1 lub 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: papryka czerwona i żółty ser (pokrojone w kostkę)

Do uzyskanej masy selerowej dodajemy całe surowe jajko. Jeśli chcemy uzyskać lepszą konsystencję, możemy również dodać jajko ugotowane na twardo (starte na tarce o najmniejszych oczkach). Następnie dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. Jeśli z masy nie da się ulepić kotlecików, należy dodać więcej bułki tartej. Następnie formujemy placki i smażymy na oliwie z oliwek. Można do masy dodać papryki oraz twardego żółtego sera.

Czy wiesz, że...?
Seler wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Stosowany jest w dietach odchudzających. Posiada również działanie moczopędne. Jedzony regularnie, pod postacią bulw lub naci, ma zbawienny wpływ na ciśnienie tętnicze, pracę nerek, trawienie, a nawet skołatane nerwy.



Tagi: dzieci   seler   weganie   wegetarianie   zupa   żywienie  

Przeczytaj także:

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Nalewkę na wzmocnienie, sok na przeziębienie, moczopędny napar… Co jeszcze można zrobić z czarnego bzu? Otóż ten niedoceniony krzew, uważany przez niektórych za trujący, może być lekiem na całe zło. Stany zapalne oczu, angina czy zatrucie... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane to bogactwo węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, cynku, żelaza i wapnia. A gdy dodamy do nich suszone owoce i jogurt otrzymamy przepyszną i wartościową przekąskę. ... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
28.06.2013 23:12 - dociekliwa
Kazdy sobie wrzuci to co chce zamiast kostki:D
{opis}
01.04.2012 07:28 - daszka
można użyć kostek rosołowych wegetariańskich bio lub bulionu wegetariańskiego w proszku też bio bez Glutaminianu sodu i innych polepszaczy.
{opis}
13.01.2011 12:07 - michsi
Radziłabym nie używać kostek rosołowych, jeżeli chce się zachować zasadę "zdrowa" kuchnia. To co można osiągnąć z glutaminianem sodu, można wykonać również samemu, bez chemii. Trochę dłużej się gotuje, ale efekt nieporównywalny.
{opis}
02.06.2010 17:34 - anne67
Z Selerem robie takze doskonale purée : Ziemniaki, maly seler w kawalkach, cebula, czosnek, sol. Zagotowac i na koniec rozgniesc wszystko razem na purée. Jezeli jest za duzo wody, to odlac na poczatek i w razie potrzeby dolac na koncu. Mozna dodac troche mleka i wody lub mleka roslinnego. Na koncu dolozyc oleju z oliwek. Pycha !
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów