Ekorodzice

Wegańska pasta do chleba

Autor: Jolanta Walczyk 2013.08.01, 15:23

Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika.


fot. Wegańska pasta do chleba


PRZYGOTUJ:

  • 50 gram pestek ze słonecznika
  • 50 gram pestek z dyni 
  • mały ząbek czosnku Polskiego
  • łyżkę oleju rzepakowego z czosnkiem
  • 100 ml wody źródlanej
  • natkę pietruszki
  • pieprz 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika i dyni zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  2. Rano odsączamy pestki. Dodajemy pieprz gruboziarnisty do smaku (lub inne zioła według uznania), łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę czosnkową i posiekany czosnek. Całość miksujemy za pomocą blendera. 
  3. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Gotowe! 

fot. pastadochleba


Idealna pasta do chleba. Można przechowywać około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Świetnie smakuje też na świeżej cukinii lub ogórku.



Tagi: chleba   do   dyni   dzieci   pasta   pestki   pestki   słonecznika   żywienie  

Przeczytaj także:

Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
E951 – aspartam, czyli słodka śmierć

E951 – aspartam, czyli słodka śmierć

„Słodka śmierć” – gdyby pokusić się o krótkie zdefiniowanie substancji, jaką jest aspartam, można by określić ją powyższymi słowami. Doprecyzowując, dodałabym, że „powolna”… więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Przepis na pączki bez jajek i mleka

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością... więcej »


Komentarzy: 7
{opis}
14.05.2014 22:59 - zamotana
Pesto z zieloną natką! Prosty przepis: pęczek natki pietruszki zmiksuj z prażonymi nasionami słonecznika, odrobiną oliwy, z dodatkiem soku z cytryny, pieprz i gotowe! Wymieszaj z makaronem lub posmaruj pieczywo, połóż plasterek mozzarelli i pomidora: proste, smaczne i zdrowe!
{opis}
12.12.2013 16:05 - superbabcia
Wegańska pasta do chleba to powinna być podstawa w każdym nawet nie wege domu zamiast masła
{opis}
21.10.2013 16:45 - brunetka_zona
Ja dziś zrobiłam słonecznik+ migdały sól, pieprz Moim zdaniem ok Zamiast masła idealna!
{opis}
06.08.2013 11:59 - wielodzietna
Apetycznie wygląda Lecimy po słonecznik Dynię juz mamy...tj. pestki oczywiście.
{opis}
05.08.2013 12:55 - celestynka
Zrobiłam, zjadłam, jest pyszna.
{opis}
05.08.2013 12:28 - hetmanka
Ja robiłam do tej pory z samymi nasionami słonecznika. Tylko je prażyłam w oleju sezamowym. Jednak bez jest pewnie bardziej zdrowo i raw...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów