Ekorodzice

Wegańska pasta do chleba

Autor: Jolanta Walczyk 2013.08.01, 15:23

Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika.


fot. Wegańska pasta do chleba


PRZYGOTUJ:

  • 50 gram pestek ze słonecznika
  • 50 gram pestek z dyni 
  • mały ząbek czosnku Polskiego
  • łyżkę oleju rzepakowego z czosnkiem
  • 100 ml wody źródlanej
  • natkę pietruszki
  • pieprz 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika i dyni zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  2. Rano odsączamy pestki. Dodajemy pieprz gruboziarnisty do smaku (lub inne zioła według uznania), łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę czosnkową i posiekany czosnek. Całość miksujemy za pomocą blendera. 
  3. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Gotowe! 

fot. pastadochleba


Idealna pasta do chleba. Można przechowywać około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Świetnie smakuje też na świeżej cukinii lub ogórku.



Tagi: chleba   do   dyni   dzieci   pasta   pestki   pestki   słonecznika   żywienie  

Przeczytaj także:

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane to bogactwo węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, cynku, żelaza i wapnia. A gdy dodamy do nich suszone owoce i jogurt otrzymamy przepyszną i wartościową przekąskę. ... więcej »
Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »
Jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem

Nie jest odkrywczym stwierdzenie, iż najzdrowiej jeść produkty lokalne i sezonowe. Osobiście najbardziej cenię lato i jesień za owocowo-warzywne dary pozwalające na rozwijanie kulinarnych inspiracji. Poniżej prezentuję przepis na nieskomplikowaną,... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »


Komentarzy: 7
{opis}
14.05.2014 22:59 - zamotana
Pesto z zieloną natką! Prosty przepis: pęczek natki pietruszki zmiksuj z prażonymi nasionami słonecznika, odrobiną oliwy, z dodatkiem soku z cytryny, pieprz i gotowe! Wymieszaj z makaronem lub posmaruj pieczywo, połóż plasterek mozzarelli i pomidora: proste, smaczne i zdrowe!
{opis}
12.12.2013 16:05 - superbabcia
Wegańska pasta do chleba to powinna być podstawa w każdym nawet nie wege domu zamiast masła
{opis}
21.10.2013 16:45 - brunetka_zona
Ja dziś zrobiłam słonecznik+ migdały sól, pieprz Moim zdaniem ok Zamiast masła idealna!
{opis}
06.08.2013 11:59 - wielodzietna
Apetycznie wygląda Lecimy po słonecznik Dynię juz mamy...tj. pestki oczywiście.
{opis}
05.08.2013 12:55 - celestynka
Zrobiłam, zjadłam, jest pyszna.
{opis}
05.08.2013 12:28 - hetmanka
Ja robiłam do tej pory z samymi nasionami słonecznika. Tylko je prażyłam w oleju sezamowym. Jednak bez jest pewnie bardziej zdrowo i raw...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów