Ekorodzice

Koktajl błonnikowy PRZEPISY

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2011.03.11, 14:10
Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki – to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i  wzmocni nasz układ odpornościowy. Prawdziwa bomba witaminowa!

Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Przy odrobinie wprawy nie pochłania więcej czasu jak kilka minut. Wypróbujcie przepisy na koktajl naszych użytkowniczek!

PRZEPIS GREGONY:
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody mineralnej
Bierzemy po łyżce stołowej nasion słonecznika, nasion dyni i siemienia lnianego (nasiona słonecznika i dyni mają być niełuskane, bo zawierają błonnik czynny). Można też dodać łyżkę orzechów włoskich lub laskowych. Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Smacznego!


PRZEPIS DANDA:

Podstawa:
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody mineralnej
Dodatki poprawiające smak:
  • miód
  • banan
  • kiwi
  • suszone rodzynki, daktyle i morele
  • pomidor
  • bio-śmietana
Podstawa to zawsze zmielone nasiona niełuskanych pestek dyni, pestek słonecznika i siemienia lnianego. Można dodać zmielone orzechy, tak jak moja poprzedniczka napisała. Jednak w tej podstawowej formie smak jest krótko mówiąc mało atrakcyjny i nie każdemu przypadnie do gustu. Ja w sumie koktajl robię w zależności od tego, na jaki mam ochotę, no i od tego co mam pod ręką;) Zimą dodaję miód i banana, czasem urozmaicam kiwi. Albo dodaje do podstawy suszone rodzynki, daktyle i morele. Do warzywnych wrzucam zazwyczaj pomidora i uzupełniam bio-śmietanką :)


PRZEPIS MEMIKO
  • kubek gorącego mleka
  • 2 łyżeczki zmielonego lnu
  • 1 łyżeczka miodu
Ja każdy dzień zaczynam od mleka z lnem. Do kubka gorącego mleka wsypuję 2 łyżeczki zmielonego lnu i mieszam, aż uzyska śluzowatą konsystencję. Gdy przestygnie, dodaję łyżeczkę miodu i czekam jeszcze minimum 15 minut, żeby miód dobrze się rozpuścił. Taki koktajl zawiera około 5g błonnika, a oprócz tego cenne aminokwasy, witaminę E i witaminy z grupy B.


Wskazówka EKO JEŻA
Po rozdrobnieniu nasion uaktywniają się czynne związki organiczne. Pamiętajcie, żeby koktajl wypić szybko – w ciągu  maksimum piętnastu minut od jego przyrządzenia, żeby działał najlepiej!


Znasz lepszy przepis? Podziel się nim z nami na forum!


Przeczytaj także:

Domowy chleb

Domowy chleb

Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
12.08.2013 21:52 - wielodzietna
Koktajl błonnikowy pije dwa razy w miesiącu. Czuję się po nim lżejsza i weselsza Wszystkim polecam To najlepszy przepis, który do tej pory znalazłam!
{opis}
11.08.2011 16:22 - stoprocentpoliester
świetna sprawa, napewno sprobuje. lubie takie zdrowe rarytasy :)
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów