Ekorodzice

Koktajl błonnikowy PRZEPISY

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2011.03.11, 14:10
Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki – to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i  wzmocni nasz układ odpornościowy. Prawdziwa bomba witaminowa!

Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Przy odrobinie wprawy nie pochłania więcej czasu jak kilka minut. Wypróbujcie przepisy na koktajl naszych użytkowniczek!

PRZEPIS GREGONY:
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody mineralnej
Bierzemy po łyżce stołowej nasion słonecznika, nasion dyni i siemienia lnianego (nasiona słonecznika i dyni mają być niełuskane, bo zawierają błonnik czynny). Można też dodać łyżkę orzechów włoskich lub laskowych. Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Smacznego!


PRZEPIS DANDA:

Podstawa:
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody mineralnej
Dodatki poprawiające smak:
  • miód
  • banan
  • kiwi
  • suszone rodzynki, daktyle i morele
  • pomidor
  • bio-śmietana
Podstawa to zawsze zmielone nasiona niełuskanych pestek dyni, pestek słonecznika i siemienia lnianego. Można dodać zmielone orzechy, tak jak moja poprzedniczka napisała. Jednak w tej podstawowej formie smak jest krótko mówiąc mało atrakcyjny i nie każdemu przypadnie do gustu. Ja w sumie koktajl robię w zależności od tego, na jaki mam ochotę, no i od tego co mam pod ręką;) Zimą dodaję miód i banana, czasem urozmaicam kiwi. Albo dodaje do podstawy suszone rodzynki, daktyle i morele. Do warzywnych wrzucam zazwyczaj pomidora i uzupełniam bio-śmietanką :)


PRZEPIS MEMIKO
  • kubek gorącego mleka
  • 2 łyżeczki zmielonego lnu
  • 1 łyżeczka miodu
Ja każdy dzień zaczynam od mleka z lnem. Do kubka gorącego mleka wsypuję 2 łyżeczki zmielonego lnu i mieszam, aż uzyska śluzowatą konsystencję. Gdy przestygnie, dodaję łyżeczkę miodu i czekam jeszcze minimum 15 minut, żeby miód dobrze się rozpuścił. Taki koktajl zawiera około 5g błonnika, a oprócz tego cenne aminokwasy, witaminę E i witaminy z grupy B.


Wskazówka EKO JEŻA
Po rozdrobnieniu nasion uaktywniają się czynne związki organiczne. Pamiętajcie, żeby koktajl wypić szybko – w ciągu  maksimum piętnastu minut od jego przyrządzenia, żeby działał najlepiej!


Znasz lepszy przepis? Podziel się nim z nami na forum!


Przeczytaj także:

Orzechowe batoniki

Orzechowe batoniki

To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
12.08.2013 21:52 - wielodzietna
Koktajl błonnikowy pije dwa razy w miesiącu. Czuję się po nim lżejsza i weselsza Wszystkim polecam To najlepszy przepis, który do tej pory znalazłam!
{opis}
11.08.2011 16:22 - stoprocentpoliester
świetna sprawa, napewno sprobuje. lubie takie zdrowe rarytasy :)
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów