Ekorodzice

Domowy proszek do pieczenia BIO

Autor: Jolanta Walczyk z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.07.07, 15:36

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast.  Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu własnej kuchni. Czas na przepis na domowy proszek do pieczenia!

Przygotuj:

  • 250 g mąki ryżowej
  • 100 g sody oczyszczonej
  • 90 g kamienia winnego

Sposób przygotowania proszku do pieczenia BIO

  1. Składniki dokładnie wymieszać, używając do tego drobnego sitka. 
  2. Przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu. 

Dlaczego warto?

Przygotowując domowy proszek do pieczenia, oszczędzasz około 1 zł na 1 kg w porównaniu do tradycyjnej mieszanki kupowanej w sklepie i aż 128 zł, jeśli korzystasz z proszków do pieczenia BIO dostępnych w ekosklepach!

Wyliczenia - kolejny dowód na to, że bycie ekologicznym= bycie ekonomicznym! Koszt 1 kg:

  • tradycyjnego proszku do pieczenia: 23 zł
  • proszku do pieczenia BIO: 150 zł
  • NAJTANIEJ: proszku do pieczenia BIO własnej roboty: 22 zł

UWAGA! Jeśli w waszej aptece nie ma kamienia winnego, a do zakupów przez Internet nie jesteście przekonani, zamiast proszku do pieczenia dodajcie do ciasta maślankę lub kwaśne mleko. Zadziała jak tradycyjny spulchniacz!


 


Przeczytaj także:

Granola przepis

Granola przepis

Granola podawana z mlekiem lub jogurtem,to dla wielu ludzi idealny zdrowy początek dnia. Niestety niewiele z nas wie, że wiele gotowych mieszanek, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, granoli obfituje jednak w niezdrowe cukry i tłuszcze. Z tej... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Pasta z bobu

Pasta z bobu

Bób to zdrowa przekąska do skubania podczas oglądania meczów w telewizji. Jednak mało kto wie, że pasta z bobu idealnie zastępuje masło do kanapek! A przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 10 minut! ... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »


Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów