Ekorodzice

Domowy proszek do pieczenia BIO

Autor: Jolanta Walczyk z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.07.07, 15:36

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast.  Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu własnej kuchni. Czas na przepis na domowy proszek do pieczenia!

Przygotuj:

  • 250 g mąki ryżowej
  • 100 g sody oczyszczonej
  • 90 g kamienia winnego

Sposób przygotowania proszku do pieczenia BIO

  1. Składniki dokładnie wymieszać, używając do tego drobnego sitka. 
  2. Przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu. 

Dlaczego warto?

Przygotowując domowy proszek do pieczenia, oszczędzasz około 1 zł na 1 kg w porównaniu do tradycyjnej mieszanki kupowanej w sklepie i aż 128 zł, jeśli korzystasz z proszków do pieczenia BIO dostępnych w ekosklepach!

Wyliczenia - kolejny dowód na to, że bycie ekologicznym= bycie ekonomicznym! Koszt 1 kg:

  • tradycyjnego proszku do pieczenia: 23 zł
  • proszku do pieczenia BIO: 150 zł
  • NAJTANIEJ: proszku do pieczenia BIO własnej roboty: 22 zł

UWAGA! Jeśli w waszej aptece nie ma kamienia winnego, a do zakupów przez Internet nie jesteście przekonani, zamiast proszku do pieczenia dodajcie do ciasta maślankę lub kwaśne mleko. Zadziała jak tradycyjny spulchniacz!


 


Przeczytaj także:

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane z suszonymi owocami

Płatki owsiane to bogactwo węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, cynku, żelaza i wapnia. A gdy dodamy do nich suszone owoce i jogurt otrzymamy przepyszną i wartościową przekąskę. ... więcej »
Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów