Ekorodzice

Smażony bakłażan

Autor: Jolanta Walczyk 2010.12.07, 19:21

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego warto pamiętać o tym warzywie, pakując rzeczy na rodzinnego grilla.


Ja podzielę się moim prostym i szybkim w przygotowaniu patentem na przekąskę z bakłażanem. Można przygotować ją na patelni lub grillu...

PRZYGOTUJ:
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa z oliwek (najlepiej czosnkowa)
  • sól śródziemnomorska
  • konfitura z borówki brusznicy
  • ser gorgonzola
  • pieczywo typu wasa 3 zboża


JAK PRZYGOTOWAĆ?

Posolone krążki (sól jest potrzebna, żeby bakłażan nie pochłaniał oliwy jak gąbka) smażymy na oliwie z oliwek (najlepiej czosnkowej). Na wierzch dajemy gorgonzolę i ozdabiamy konfiturą z borówki. Przekąska jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. Równie dobrze smakuje bakłażan z grilla. Kluczem do sukcesu jest tutaj borówkowa konfitura. W przypadku jej braku można się ratować żurawiną. Jest to chyba jedyne danie, które smażę, gdyż faktycznie z patelni bakłażan ma całkiem inny smak.  Jestem ciekawa, czy macie podobne spostrzeżenia?


UWAGA! BAKŁAŻANÓW NIE POWINNY SPOŻYWAĆ KOBIETY W CIĄŻY I MAŁE DZIECI!



Tagi: bakłażan   kuchnia   smażony   zdrowa  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów