Ekorodzice

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.07.12, 00:57
Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie?  Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce, mąkę ziemniaczaną. Kto ma ochotę na małe słodkie co nieco?

fot. sxc.hu

Mus z poziomek
  • ½ kg poziomek
  • 3-4 białka
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 1 dag (1 łyżeczka) AGAR AGAR
Żelatynę namoczyć, zalać małą ilością wrzącej wody, rozpuścić i lekko przestudzić. Owoce przebrać, umyć na sicie, osączyć. Z białek ubić pianę. Do piany (ciągle ubijając) dodawać stopniowo cukier, owoce i żelatynę. Gdy mus zacznie gęstnieć, ułożyć go w salaterce, schłodzić.
Podawać z herbatnikami.


Kisiel z owoców dzikiego bzu czarnego
  • 25 dag (około dwie szklanki) owoców dzikiego bzu czarnego
  • 7 dag (1/3 szklanki) brązowego cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce przebrać, oczyścić, opłukać. Zalać je dwiema szklankami wrzącej wody, ugotować, a następnie przetrzeć. Uzupełnić wodą ilość płynu do trzech szklanek. Dodać do smaku cukier. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niedużą ilością wody i wlewać, intensywnie mieszając, na gotujący się ”smak”. Zagotować, a następnie odstawić. Po lekkim ostudzeniu wylać do salaterek i ostudzić. Podawać sam lub przybrany bitą śmietaną i biszkoptami. Można osobno podać mleko lub sos waniliowy.
Można zastąpić bez innymi owocami, takimi jak jeżyny, żurawiny, berberys, maliny, czarne jagody.


Tagi: przetwory   syrop   mus  

Przeczytaj także:

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »
Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów