Ekorodzice

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.07.12, 00:57
Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie?  Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce, mąkę ziemniaczaną. Kto ma ochotę na małe słodkie co nieco?

fot. sxc.hu

Mus z poziomek
  • ½ kg poziomek
  • 3-4 białka
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 1 dag (1 łyżeczka) AGAR AGAR
Żelatynę namoczyć, zalać małą ilością wrzącej wody, rozpuścić i lekko przestudzić. Owoce przebrać, umyć na sicie, osączyć. Z białek ubić pianę. Do piany (ciągle ubijając) dodawać stopniowo cukier, owoce i żelatynę. Gdy mus zacznie gęstnieć, ułożyć go w salaterce, schłodzić.
Podawać z herbatnikami.


Kisiel z owoców dzikiego bzu czarnego
  • 25 dag (około dwie szklanki) owoców dzikiego bzu czarnego
  • 7 dag (1/3 szklanki) brązowego cukru
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce przebrać, oczyścić, opłukać. Zalać je dwiema szklankami wrzącej wody, ugotować, a następnie przetrzeć. Uzupełnić wodą ilość płynu do trzech szklanek. Dodać do smaku cukier. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niedużą ilością wody i wlewać, intensywnie mieszając, na gotujący się ”smak”. Zagotować, a następnie odstawić. Po lekkim ostudzeniu wylać do salaterek i ostudzić. Podawać sam lub przybrany bitą śmietaną i biszkoptami. Można osobno podać mleko lub sos waniliowy.
Można zastąpić bez innymi owocami, takimi jak jeżyny, żurawiny, berberys, maliny, czarne jagody.


Tagi: przetwory   syrop   mus  

Przeczytaj także:

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Jakie garnki są najlepsze?

Jakie garnki są najlepsze?

Ekokuchnia to nie tylko zdrowe potrawy, ale i naczynia, w których je przygotowujemy. Wybór nie jest łatwy i zazwyczaj przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości garnek,... więcej »
Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Lubię eksperymentować w kuchni i wykorzystywać właściwości "lecznicze" otaczającej nas żywności. Nie zdziwię Was więc zatem, gdy powiem, że od czasu do czasu przygotowuję dla siebie i moich bliskich zakwas z buraków na... oczyszczenie... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Czy mleko jest zdrowe?

Czy mleko jest zdrowe?

Mleko ma bardzo wielu zagorzałych zwolenników i przeciwników, dlatego też w ostatnim czasie jest bardzo duży spór na temat tego, czy krowie mleko jest faktycznie zdrowe. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów