Ekorodzice

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.07.12, 00:57
Chłodnik z kwiatu akacji, kwiatu bzu czarnego lub czeremchy
  • 1 l mleka
  • 2 jaja
  • 10 gałązek akacji, bzu czarnego lub czeremchy
  • 1 dag (1 płaska łyżka) mąki ziemniaczanej
  • ½ cytryny
  • cukier brązowy lub syrop z agawy ( posłodzić do smaku)
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance zimnego mleka. Resztę mleka (pozostawić ½ szklanki do rozmieszania z żółtkami) zagotować i do wrzącego wlać mleko z mąką, a kiedy ponownie się zagotuje, wrzucić kwiat akacji, bzu czarnego lub czeremchy i odstawić z ognia. Żółtka rozmieszać z ½ szklanki mleka i zmieszać z zupą. Z białek ubić pianę, nałożyć ją na wierzch zupy, garnek przykryć pokrywką i pozostawić na około 10 minut. Zupę przelać do wazy, pozostawiając kwiat akacji lub inne kwiaty na dnie naczynia. W wazie doprawić ją sokiem z cytryny i cukrem. Przed podaniem schłodzić.

Galaretka z owoców czarnej porzeczki na surowo
  • 1 kg porzeczek czarnych
  • 1 kg brązowego cukru
Porzeczki przebrać, umyć na sicie. Następnie usunąć szypułki i przetrzeć owoce przez sito lub zemleć. Przecier z porzeczek utrzeć w makutrze ze stopniowo dodawanym cukrem. Cukier powinien się rozpuścić. Gotową galaretkę wlać do wygotowanych słoików, a następnie je zamknąć.

Syrop z kwiatów akacji
  • 25-30 gałązek z kwiatami akacji w pełni rozkwitu
  • 1 kg brązowego cukru
  • 6-8 dag kwasku cytrynowego
  • 1 l wody
Z cukru i wody przygotować syrop, przestudzić go do temperatury pokojowej, wymieszać z kwaskiem. Do syropu wrzucić kwiaty akacji oddzielone od łodyżek i pozostawić je w syropie 12-16 godzin. Po tym czasie odcedzić syrop, podgrzać szybko do temperatury wrzenia i od razu nalewać do wyparzonych butelek lub słoików i zamykać. Z syropu sporządzamy smaczny napój, dodając go do wody (najlepiej mineralnej) – 1 cześć syropu na 10 części wody.

Tagi: przetwory   syrop   mus  

Przeczytaj także:

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Wśród rodziców pokutuje wiele mitów dotyczących diety przy rozwolnieniu u ich dzieci. Przenoszą na malucha swoje dobre doświadczenie głodówki. Sięgają po specjalne diety np. BART. Czy słusznie? Dowiedz się, czy wystarczy przeczekać rozwolnienie... więcej »
Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »
Ekstrakt z wanilii

Ekstrakt z wanilii

Ziarna prawdziwej wanilii mogą do niepoznania zmieniać smak potraw. Nie każdy jednak wie, że aby delektować się aromatem tej przyprawy, nie trzeba używać cukru. Alternatywą może być ekstrakt z lasek wanilii! ... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów