Ekorodzice

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Autor: Jolanta Wrzesińska 2010.05.30, 13:59
Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny.
Weźmy pod lupę gospodarowanie pieczywem w naszych domach. Wyobraźmy sobie, że każda rodzina wyrzuci dziennie tylko jedną kromkę o wadze 5 dag. Jeśli przemnóżmy to przez 11 mln gospodarstw domowych, otrzymamy całkiem pokaźny wynik - 550 ton zmarnowanego pieczywa w ciągu jednego dnia! Poza tym nie ma co ukrywać, że zazwyczaj wyrzucamy całe bochenki, a nie pojedyncze kromki. Tak dalej być nie może. Nawet jeśli zdarzy się wam kupić chleb "na zapas", którego w porę nie zjecie, zawsze możecie zafundować mu drugie życie.


Oto kilka prostych sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba oraz bułek:

  • pieczywo wystarczy odświeżyć za pomocą wody lub mleka i wstawić je na 10-15 min do piekarnika,
  • dla bardziej wytrwałych: bułkę lub kromkę chleba można nakłuć na widelec i przytrzymać nad palnikiem gazu lub nad rozgrzaną płytą kuchenną.


PRZEPISY NASZYCH UŻYTKOWNICZEK:


ZUPA Z CHLEBA - przepis rathri

Przygotuj:

  • 1/2 kg czerstwego chleba,
  • kostkę bulionową,
  • koncentrat pomidorowy,
  • śmietanę,
  • zieloną pietruszkę,
  • sól,
  • kminek,
  • ząbek czosnku.

Chleb wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 1/2 h. Następnie gotujemy, dodajemy kminek oraz roztarty ząbek czosnku do smaku. Wszystko miksujemy w blenderze na jednolitą masę, dodajemy bulion i koncentrat. Doprawiamy śmietaną i posypujemy pietruchą. Można dodać również makaron, jeśli mamy ochotę na bardziej pożywną zupę.


KWAS CHLEBOWY - przepis zeberki

Przygotuj:

  • 5l wody,
  • 20 dag czerstwego chleba razowego (mogą być same skórki),
  • 25-30 dag cukru,
  • 1 dag rodzynek,
  • 1 dag drożdży,
  • skórka pomarańczowa.


Czerstwy chleb kroję, zalewam przegotowaną wodą z cukrem, dodaję rozpuszczone drożdże i skórkę pomarańczową. Pozostawiam na noc pod przykryciem. Następnego dnia przelewam do wyparzonych butelek, wkładając do każdej kilka rodzynek. Korkuję i przywiązuję sznurkami. Pozostawiam w  chłodnym miejscu i następnego dnia kwas chlebowy jest już gotowy do spożycia.


SZARLOTKA Z BUŁKI - przepis celestynki

Przygotuj:

  • 1 długą bułkę lub bagietkę,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • 5 dag cukru,
  • 70 dag jabłek,
  • cukier waniliowy do smaku,
  • skórkę pomarańczową,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • tartą bułkę,
  • olejek waniliowy.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry, dodać skórkę pomarańczową i olejek waniliowy (lub wanilię, według uznania), posłodzić do smaku. Ja osobiście słodzę cukrem waniliowym. Czerstwą bułkę pokroić na drobne, cienkie kromeczki. Mleko rozmącić z jajkiem i trochę osłodzić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Kromki i bułki zanurzać w mleku, ekko nasiąknięte układać warstwami na przemian z jabłkami(3-4 warstwy), przy czym na wierzchu musi być warstwa bułki. Wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 40 minut. Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem. W ten sam sposób można przygotować ciasto z czereśniami lub śliwkami.

Jeśli macie sprawdzone sposoby na potrawy z czerstwego chleba, chętnie je poznamy. Podzielcie się nimi na naszym forum.




Komentarzy: 1
{opis}
06.06.2010 20:00 - zeberka
A jak zrobić takie ładne kromeczki jak w miniaturce:d A serio, serio cieszę się, że piszecie jak faktycznie działać i publikujecie pomysły zwykłych przyziemnych istot ( patrz moja skromna osóbka), a nie przepisujecie suchych tekstów z encyklopedii bez wstępu, bez zakończenia "o niczym"jak w wielu innych portalach kreujących się na eksperckie...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów