Ekorodzice

Zupa z dyni dla alergików

Autor: Hanna Walczyk 2010.01.27, 17:41

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor, magnez i wapń, wspomaga odchudzanie, jest niskokaloryczna, czego chcieć więcej?

PRZYGOTUJ:

  • 1 małą dynię lub połowę większej 
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • curry 
  • pieprz

WYKONANIE:

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującej się wody (ok. cztery litry). Później dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, cebule . Gotować do miękkości. Doprawić curry i pieprzem, ewentualnie dosolić. Przyozdobić listkiem melisy. Można też zrobić zupę rzadszą i dodać lane kluski.

fot. www.dreamstrime.com

ZOBACZ TEŻ JAK ZROBIĆ ZUPĘ KREM Z DYNII HOKKAIDO


Tagi: krem   mus   zupa   dynia  

Przeczytaj także:

Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »
Jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem

Nie jest odkrywczym stwierdzenie, iż najzdrowiej jeść produkty lokalne i sezonowe. Osobiście najbardziej cenię lato i jesień za owocowo-warzywne dary pozwalające na rozwijanie kulinarnych inspiracji. Poniżej prezentuję przepis na nieskomplikowaną,... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
Koktajle warzywno-owocowe – pomysł na zdrową dietę

Koktajle warzywno-owocowe – pomysł na zdrową dietę

Od około dwóch lat w Polsce panuje moda na koktajle i smoothie. Ten sposób podawania posiłków często stosowany jest w dietach odchudzających, ale jest też bardzo ciekawą opcją podawania owoców i warzyw małym niejadkom. ... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
28.05.2011 21:43 - celestynka
Ja zupę z dyni robię w proporcjach 1kg dyni, pół litra mleka, pół litra bulionu warzywnego, łyżeczka ziela angielskiego, 1 cebula, ząbek czosnku, 1 łyżezcka drobno pokrojonego imbiru, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 owoc mango, sól pieprz
Jak wzmacniasz odporność dziecka?
Zdaje się na medycynę ludową np. podaje mu zioła
Podaje mu suplementy diety i syropy dostępne w aptece.
Stawiam na ruch i zdrową, zbilansowana dietę!
Co bym nie robił (a) to i tak kończy się na L4 ;/
Nic nie robię. Dziecko musi chorować, żeby nabyć odporność w wieku dojrzałym...
Inna

Kategorie Blogów